Бетономорие на протест с палатки, шнорхели и въдици пред парламента

Протести срещу презастроеното Черноморие, заграбените дюни и опитите за удар срещу правата на гражданите започват от днес пред Народното събрание. Организатор е група Бетономорие. 

Началото на протестната седмица е в 18,36 ч. 

На страницата на събитието във фейсбук организаторите пишат: 

Драгите управляващи организират специално за населението още презастрояване на морето, укрепване на бреговете с хотелски комплекси, изравняване на дюните, преследване на престъпните къмпингари.

Ние, гражданите, излизаме за да ги подкрепим, защото нямаме нужда от свободни плажове, искаме още празни и грозни хотели – колкото повече, толкова повече, искаме друг да ни казва къде и как да почиваме.
Искаме работа за българската мафия!

Скъпи поданици,

Обявяваме начало на протестна седмица за всички, които не са съгласни с горния текст!

Бъдете в пълно бойно снаряжение, палатки, кърпи, шнорхели, плавници, чадъри, кофички с лопатки, пояси, слънцезащитни мазила, шатри и шезлонги, надуваеми дюшеци, джапанки и всякакви други плажни изненади. Рибарите да носят въдици!

Обединена група независими организации настоява за цялостна оценка на закона за изменение и на самия ЗУЧК и анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. 

Списъкът с подкрепящи организации нараства и днес се присъединяват експертите от Камара на геодезистите в България, с председател Йоан Каратерзиян, гражданската организация Спаси Пирин – в подкрепа на ценностните искания, както и Българска асоциация по алтернативен туризъм също с експертно обхватно становище. 

Обединилите се организации на протестния апел са също Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация биоразнообразие, Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение Да запазим Корал и съмишленици, Гражданска инициатива "За Делфините", Организация за закрила на българските граждани, поредица специализирани групи обединяващи любителите на кемпери и каравани. Исканията са подкрепени и от Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Подкрепа изрично са изразили и професор д-р Сергинов, ас.д-р Б.Калоянова, гл. ас.д-р Иво Попов , доц.д-р Ралица Стефанова , ас. Руслан Лозев от Нов български университет, депарматент "Дизайн", които направиха наскоро на Корал, уникално международно творческо събитие в подкрепа на каузата за дивите свободни плажове, в която "Корал" беше пример, в защита на останалото необезобразено българско крайбрежие. Подкрепа идва и от средите на изкуството със списък на имена на музиканти, художници и артисти. Списъкът нараства, пишат от Бетономорие. 

Исканията на Бетономорие: 

Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадените и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в полза на частноправни субекти. Да се отразят морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в съответствие със специализираните карти.

Да се създаде превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица, в потвърждение на наднационалното значение на природното ни наследство до изработване на национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие.

Да се защитят конституционните граждански права, качеството на живот и здравето на хората като отпаднат забраните за свободно къмпиране и драстично се засилят и прилагат стриктни санкции за замърсяване и увреждане на природата.

Да се устроят зони за къмпинг на естествените им благоприятни места - зад плажовете и в страната, в потвърждение на българските традиции и световните тенденции за начин на живот и почивка, с регулации на гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата.

Да се създадат държавни политики в полза на развитието на къмпинг-туризма и поощряване на къмпинг - културата - с подкрепата и експертизата на неправителствения сектор.

Да се създадат мерки против узурпирането на плажовете чрез концесии и наеми, които превръщат туристически бизнес в заложник на сенчестия сектор.

Да се подложи този 22-ри по ред ЗИД и самия ЗУЧК на анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. Само прозрачната публична дискусия ще избегне противоконституционните и лобистски поправки и възможностите за тежки корупционни практики, които днес ни държат вън от Шенген и Еврозоната.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини