Опасни "вечни химикали" открити в почти всички храни

Изображение 1 от 2

    Правилата за здравословно хранене са прости, поне на теория: консумирайте по-малко обработени продукти, избягвайте захарта и поддържайте балансирано хранене. Но учените бавно разкриват скрита заплаха, която усложнява нещата и тя е във всевъзможни хранителни продукти, водата, в хартиени и биоразградими опаковки на храни и прибори за еднократна употреба, и остава завинаги в организма с невероятната опция да се натрупва. И всички си я имаме у дома под формата на тефлонов тиган, тава или тенджера. Не е далеч денят, когато светът ще каже сбогом на незалепващите покрития, за да спести някои фатални увреждания и заболявания ... на бъдещите поколения.

    Неотдавнашно разследване на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) открива в много храни, продавани в магазините за хранителни стоки, включително проби от месо, морски дарове и шоколадова торта опасен клас "вечни химикали", свързани с рака, разказва Business Insider

    Въпросните химикали - перфлуороалкилни вещества или PFAS, стават популярни в Съединените щати около 40-те години на миналия век, когато производителите започват да използват PFAS, за защита от топлина, мазнини, петна и вода.

    Въпреки че много PFAS са премахнати от преработващата промишленост, те все още идват с питейната вода и потребителските стоки, като например опаковки на храни, килими, кожа, текстил и незалепващи съдове за готвене.

    Освен с рака, PFAS са свързани с увреждания на черния дроб и проблеми с развитието.

    Тъй като PFAS рядко се разграждат в околната среда, те могат да останат във водата и въздуха в продължение на хиляди години. Затова получават прозвището "вечни химикали". Консумирането или вдишването им означава, че те могат да останат в тялото за цял живот.

    Според американската агенция по храните, откритите "вечни химикали" в пробите от храни „не е вероятно да представляват опасност за човешкото здраве“. С едно изключение.

    Разследването, проведено през октомври 2017 г., тества за 16 вида PFAS в региона на Атлантическия океан - Западна Вирджиния, Охайо, Вирджиния, Кентъки, Тенеси, Северна Каролина, Вашингтон, Мериленд и Делауеър, по данни на агенцията.

    След като взели повече от 90 проби от хранителни магазини, агенцията е открила следи от PFAS в ананасите и сладките картофи. Също така били откритил по-високи количества от тези "вечни химикали" в месо, морски дарове, шоколадово мляко и шоколадова торта.

    Пробите от месо и морски дарове - пуйка, пържола, хот-дог, агнешки котлети, пилешки бутчета, треска, сьомга, скариди и сом, показали нива на PFAS, надвишаващи предупредителните нива, определени от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Тези нива се отнасят за питейната вода и подземните води, а не за храните.

    Макар че шоколадната торта показала най-високите стойности на PFAS (17,640 части на трилион), тя съдържала вариант "вечни химикали", за който еколозите нямат предписани предупредителни нива.

    Обзорът на американската агенция по храните обаче посочва, че проби от млекопроизводителна ферма близо до база на военновъздушните сили в Ню Мексико са показали високи нива на PFAS през 2018 г.

    Подземните води и силажът на фермата (тревата за хранене на животните) са били замърсени с PFAS и кравите са погъщали съединението. Експертите изчисляват, че може да отнеме година и половина, за да се премахне PFAS от крава, която е била изложена на замърсителя само за 30 дни.

    Пробите от млякото, взето от млекопреработвателното стопанство, показват нива на PFOS, които са 35 пъти по-високи от прага на агенцията по околната среда. Всичкото мляко от фермата било изхвърлено, се казва в отчета на агенцията по храните.

    Има близо 5000 вида PFAS, но американската агенция по храните е създала предписания само за два: PFOA и PFOS.

    Тези химикали представляват "най-важните" разновидности на PFAS, каза Дейвид Андрюс, старши учен в Работната група по опазване на околната среда (EWG). Агенцията счита, че питейната вода с нива PFOA или PFOS, които надхвърлят 70 части на трилион представлява риск за здравето на хората. Техният съвет не е правна норма, а служи като предупреждение за държавните агенции и служителите в общественото здравеопазване.

    Когато става въпрос за токсични химикали, агенцията е по-предпазлива от повечето екологични групи, като изчаква значителни научни доказателства.

    "Бяха необходими десетилетия проучвания, преди наистина да разберем колко мощни са PFAS", казва Андрюс пред Business Insider.

    "Трябва да се откажем от предположението, че всички тези химикали са напълно безопасни ... Тези химикали са заплаха и ние трябва да елиминираме възможно най-много [излагането на тях]".

    Учените все още се опитват да намерят източника на „вечните химикали“ в храната

    Има няколко теории, защо PFAS са се появили в хранителните продукти, но учените все още работят за определяне на най-вероятната причина.

    Една от възможностите може да бъде опаковането на храни. През декември 2018 г. са открити доказателства за PFAS в хартиени кутии за готова храна и в опаковки на сандвичи.

    Същата година Вашингтон става първият американски щат, която забранява PFAS в опаковки на храни, включително торбите за пуканки за микровълни и опаковките за бързо хранене. Няколко месеца по-късно Сан Франциско забрани PFAS в контейнери за храна за еднократна употреба, прибори, салфетки, чинии, сламки, тави и капаци.

    Когато биоразградимите опаковки, съдържащи PFAS, се компостират, химикалите в крайна сметка могат да попаднат в растения, които по-късно се консумират от хората.

    Друг възможен сценарий, казва Андрюс, е доказан от замърсените проби от мляко близо до базата на военновъздушните сили в Ню Мексико. През 1970-те години Министерството на отбраната на САЩ започнало да използва противопожарна пяна, която съдържа PFAS по време на тренировъчни упражнения и реакции при спешни случаи. До 2018 г. поне 90 военновъздушни, военни и флотски бази са имали подпочвени води, замърсени с PFAS, които са надвишили допустимите нива.

    Агенцията също открила PFAS в местните водни системи в Колорадо, Мичиган, Пенсилвания, Ню Йорк и Северна Каролина. Когато тази замърсена вода се използва за напояване на полета, тя може да доведе до отравяне на продукцията.

    Андрюс каза, че "общото предположение" в научната общност е, че повечето хора са изложени на PFAS чрез храната. Но има още много за научаване.

    "[Разследването на FDA] наистина само драскотина на повърхността", каза той."То отваря много повече въпроси, отколкото дава отговори."

    PFAS струва на Европа над 50 милиарда евро годишно за здравословни проблеми 

    В доклад, публикуван на 14 март, Северният съвет изчислява, че разходите за здравеопазване от излагане на PFAS струват на Европа между 52 и 84 млрд. евро на година. Северният съвет е официален орган за сътрудничество между правителствата на Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

    Химикалите PFAS са свързани с редица рискове за здравето на хората, включително рак, проблеми с имунната система и проблеми в развитието на плода при бременност. В проучване, проведено във Венето, Италия, млади мъже, изложени на PFAS в питейната вода, е установено, че имат по-къси пениси и по-малък брой сперматозоиди.

    Новият доклад подчертава рака на бъбреците като заболяване, свързано с PFAS. Скандинавският доклад класифицира бъбречното заболяване като особена заплаха за работниците в заводите за производство на химически продукти или производствените обекти, които използват PFAS. Според доклада между 84 000 и 273 000 такива работници в Европа са изложени на риск от рак на бъбреците, което струва на континента между 12,7 и 41,4 милиарда евро годишно.

    PFAS се използват за изработване на нелепящи, водоустойчиви и устойчиви на мазнини материали —Teflon, Scotchgard и Gore Tex са едни от най-широко признатите търговски марки, с които са свързани химикалите. PFAS също се използват широко като активна съставка в противопожарната пяна.

    Миналата година група експерти на ООН решиха да добавят два от най-широко използваните PFAS - PFOA и PFOS, към списъка на химикалите, забранени в световен мащаб съгласно Стокхолмската конвенция. Ако препоръката бъде приета на следващата конференция на страните на ООН през септември (досега всяка препоръка на комисията е била приемана), това би било правно обвързваща забрана за 181 страни плюс Европейския съюз, които са страни по Стокхолмската конвенция.

    Но дори и "вечните химикали" PFAS да бъдат забранени, замърсяването с тях вероятно ще продължи в продължение на десетилетия, ако не бъдат направени големи усилия за почистването му. Тези съединения са силно устойчиви, което означава, че не се разграждат в околната среда.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини