53% от българите не се отопляват, пенсиите стигат за 2 филии хляб на ден

Определените 132,74 лв. за социална пенсия е реалното увеличение е с 2,13 лв., като средната пенсия ще се увеличи с около 6 лева. Това е нищо, защото е под прага на бедност. Със 132 лв. не може да се платят сметки и да се купи нищо, коментира пред БНТ финансовият експерт Мика Зайкова.

"Какво може да се купи със 132 лв? Очаква се токът да се повиши с 3.5%, отоплението също. 53% от хората в България според ЕК не се отопляват, защото нямат пари за отопление. Освен това ще се увеличи и водата. Колко този човек може да отдели за храна - да си купи 10 хляба, 10 кофички кисело мляко, кутийка маргарин и евентуално лютеница. Ако говорим за месо - това ще бъде голям празник да си купи наденичка или нещо такова. Смятах, че човек трябва да яде по 2 филийки и половина на ден. Което е такава мизерия, толкова обидно", каза Зайкова.

Икономистът Стоян Панчев допълни, че това е в следствие на състоянието на пенсионната система. Тя е в постоянен дефицит. Около 4 млрд от разходите за пенсии се доставят от други приходи на хазната. Ние сме в ситуация, в която на практика ще продължи да бъде така. Няма кой да плаща за пенсионната система, каза Панчев.

Всички трябва да спестяваме, доходите растат с 5%, не е достатъчно, но растат. Тази година има предизборно 6% увеличение на пенсиите, но това реално не е нищо, обясни Стоян Панчев.

Той добави, че във фискално отношение сме добре но икономически ръст от 3% е смешен, колкото и това да е добре. Където има производство, енергетика, заплатите са добри. Имаме аустсорсинг в ИТ услугите и те плащат добри заплати.

40 000 души ще могат да получават реални пенсии, но това е предизборно, системата обаче няма да може да издържи, допълни Панчев.

"Не е ситуация, ние сме в катастрофа, момче", хората взимат кредити да си плащат сметки. Гърция намали ДДС защото хората изнемогват, обясни Зайкова.

Произвеждаме стоки и услуги с ниска добавена стойност. На последно място са иновациите, изнасямe пшеница, няма инвестиции, не само не идват, ами и нашите излизат. Трябват ни инвестиции и проблемът е корупцията навсякъде, коментира тя.

Според нея, корупция има навсякъде по света, но нашите искат да откраднат всичко. 

БВП се формира от крайното потребление. Имаме нужда от реформа във всички обществени системи, а без съдебна реформа никой няма и да помирише Шенген, обясни Мика Зайкова.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    3 0
    16:25, 6 юни 2019
    Е как да вярвам на тая Зайкова като Бать Бойко всеки ден казва че сме най щастливите и богати в Европата Ма то е истина нали гледам него Мента Деса Бяарни Волен Валерко Цвъцко и ос9тальная герберска сволоч Циганетата са щастливи спечелиха покрай изборите петдесетолевки наречени -герберки- и ще се кефят наъ малко 1 месец
Последни новини