ЦИК обяви крайните резултати от евровота. Преглед на печата

Операция.

"Сега":

Стоян Зайков се самоубил след престрелка с полицията край Долна баня

Заподозреният за двойното убийство в Костенец Стоян Зайков е намерен в района на Долна баня, край завод за рециклиране на олово-съдържащи отпадъци и оловни акумулаторни батерии. Именно там бил обграден от сили на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма. Имало е престрелка с полицаи, след което Зайков се е самоубил. Нямало пострадали служители на МВР.

На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. "В момента изчакваме да дойде група за разследване и оттук нататък сме под юрисдикцията на прокуратурата. Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не са се прибирали, а денонощно бяха в гората. Вече могат да си отдъхнат и гражданите на населените места, защото бяха под страшен стрес. Разговарях със служителите ни. При опит да бъде задържан, Зайков е открил стрелба, на която е отвърнато по-скоро предупредително. Според тях изстрелите, които те са произвели, не са били по посока на издирвания. По-скоро е било предупредителна стрелба. След това колегите са чули изстрел", обясни пред журналисти министър Маринов. Той допълни, че преди да бъде извършен оглед, не може да каже как се е самоубил Стоян Зайков.

Ремонт.

"Дума":

Налагат глоби за "Графа", дефектите остават

Некачествените участъци по столичната улица "Граф Игнатиев" няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба. Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на емблематичната улица около пл. "Славейков". Според Фандъкова констатираните нередности остават така, тъй като не пречели на цялостното движение по улицата. Тя уточни, че улицата няма да се разкопава отново заради "няколко накриво наредени плочки".

Досега на различни участници в проекта са наложени глоби от 290 000 лева. 3000 лева е санкцията за недобро почистване на обекта при предаването му във вторник. Неустойките за качество са в размер на 109 000 лв. На проектанта е наложена максималната неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2 от 35 000 лв. Тя е заради нулевия наклон на участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "6 септември", който е наложил допълнителни дейности при отводняването на тези участъци. Кметицата припомни, че още миналата година е наложила максимална санкция на надзора от 86 200 лв. Цялостната площ на зоната е малко над 40 дка, като констатираните недобре изпълнени дейности са на площ около 15 дка. Срокът на гаранция е 8 години и в този период изпълнителят е длъжен да отстранява всички забележки за своя сметка.

Избори.

"Монитор":

ЦИК обяви крайните резултати от евровота

Централната избирателна комисия обяви окочателните резултати от изборите за европарламант на 26 май. Решението на комисията бе публикувано в сайта на ЦИК точно в 23.11 часа, а крайният срок за това изтичаше в полунощ на 29 май. Самото заседание на ЦИК трябваше да започне в 20.30 часа. Така ГЕРБ взима 6 мандата, БСП - 5, ДПС - 3, ВМРО - 2, а Демократична България - 1.

От решението на ЦИК става ясно още, че избирателната активност е била 32,64%., а брой на избирателите според списъци при предаването им на СИК е 6 288 656.

Тези, които са отишли до урните пък са 2 095 575. Общият брой на действителните гласове - от хартиените бюлетини и от машинния вота, са 2 015 341. Квадратчето "Неподкрепям никого" са отбелязали общо 61 029 души. Недействителните бюлетини пък са точно 80 238.

Цени.

"Сега":

КЕВР: Парното поскъпва заради обстановката в Иран и Венецуела

Усложнената обстановка в Иран и Венецуела и високите цени на въглеродните емисии, които купуват всички енергийни дружества у нас, са причина за поскъпването на парното от юли. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Цената на тока е съобразена с годишната инфлация, поясни Иванов.

Както стана ясно дни след изборите, КЕВР предлага парното у нас да поскъпне средно с 4,5 процента, а токът - средно с 3,48 процента. Регулаторът предлага електроенергията да поскъпне в Западна България с 3,64%. За Северна България се планира 3,38 на сто увеличение.

В югоизточна България КЕВР смята, че поскъпването трябва да е близо 3,6%. Най-сериозно поскъпване на парното и топлата вода се очаква в Разград, а поевтиняване с половин процент - в Сливен. Ето аргументите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов за поскъпването на парното: "Това е рязкото повишаване на цената на емисиите въглероден диоксид, които се търгуват на европейска платформа и които достигнаха нива от порядъка на 25 евро за тон емисии. На второ място, това е усложнената обстановка, преди всичко по отношение на Иран и Венецуела, което предизвиква сътресение на пазара на суров петрол."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Gg
    ggg
    1 0
    09:49, 30 май 2019
    кой ще побликува как и за коя партия са гласували ромите в кварталите в които те живеят.
Последни новини