Планетарни учени разкриват мистерията на стъклото в египетската пустиня

    Учени от Университета Къртин в Австралия разкриха 100-годишна мистерия. Учените спорят за произхода на мистериозните стъклени образувания, открити в либийската пустиня. Кристалните структури са се образували в резултат на удар на метеорит, а не на експлозия в атмосферата. Това се съобщава във Phys.org.  Откритието има значение за разбирането на заплахата от астероиди.

    Публикувано в Geology, изследването изучава малки зърна на минерала циркон в проби от либийско пустинно стъкло. Образувано преди 29 милиона години, то е разпръснато на площ няколко хиляди квадратни километра в западен Египет. Почти чист силициев диоксид, това жълто стъкло било използвано за изработването на скарабея в накита на фараон Тут, открит в гробницата на Тутанкамон.

    Според експерти, цирконовите зърна са запазили следи от минерала реидит, който се образува под високо налягане, например при удар на метеорит.

    "Тема на продължаващ дебат е дали стъклото е образувано при удар на метеорит, или по време на въздушен взрив, което се случва, когато астероидите, наречени "близки земни обекти ", експлодират и депозират енергия в атмосферата на Земята", казва д-р Кавоси.

    Идеята, че стъклото може да се е образувало по време на голям взрив в атмосферата, набра популярност след драматичния взрив над Русия през 2013 г., който причини големи щети и наранявания на хора, но не е и топене на повърхностните материали.

    "Метеоритните въздействия са катастрофални събития, но те не са обичайни. Въздушните взривове се случват по-често, но сега знаем, че не очакваме събитие, което да създаде стъкло в Либия в близко бъдеще, което е причина за известен комфорт".

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини