Официално: СО2 в атмосферата надхвърли 415 ppm за пръв път в историята на човечеството

Достигнахме още един тревожен крайъгълен камък от вредния ефект на човечеството върху околната среда – направихме крачка в бъдещето - горещо и замърсено и невиждано от милиони години.

Този уикенд сензори на Хаваите, засякога концентрации на въглероден диоксид в атмосферата от над 415 части на милион (ppm) за пръв път от зората на човечеството.

Концентрацията на въглерод, измерена от Обсерваторята Mauna Loa, била 415.26 ppm

Подобна стойност бива измерена не само за пръв път в човешката история, не само от появата на земеделието преди 10 000 години, но от появата на съвременния човек преди милиони години.

Само до преди няколко години концентрацията на въглероден диоксид бе 400 ppm, но не след дълго нарасна и достигна 415 ppm през 2017.

Всъщност, с горепосочените рекордни стоиности на атмосферния въглерод, учените знаели, че 415-те ppm през 2019 са неизбежни.

Ръстът в сравнение с миналата година ще с около 3 части на милион, като най-вероятно виждаме ефекта на Ел Ниньо, наред с продължаващата употреба на изкопаемите горива.

Истинският проблем в тази ситуация са точно изкопаемите горива.

През 1910, въглеродът в атмосферата бил 300 ppm – най-високото му ниво от поне 800 000 години, като бързо се увиличил с още 100 части на милион през следващия век, с ръста на замърсяването.

Преминаването на границата от 400 ppm е знаков момент. Ако количеството въглероден диоксид в атмосферата продължи да нараства, на Земята ще става все по-топло, това ще направи бъдещето на глобалното затопляне да изглежда като нещо от далечното минало на планетата – от преди стотици милиони години.

Последният път, в който на Земята е било толкова топло, на Южния полюс растели дървета.

Като се има предвид бързият ръст на въглеродния диоксид в атмосферата, на практика нямаме идея колко могат да се влошат нещата, ако не спрем да задълбаваме в проблема.

В най-лошия случай, Земята ще се превърне в токсична, необитаема планета: облаци разпадащи се в небето, и адски океани с изпаряваща се, вряща вода.

Годините, в които живеем, са последната ни възможност да сложим край на тези процеси.

Все още има неджда, но за целта трябва да се фокусираме върху промяната на системата – от това как добиваме енергията, до това как развиваме икономиката.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини