Blue Origin изстреля и приземи кораба New Shepard (видео)

Blue Origin осъществи поредното единадесето успешно изстрелване на своя суборбитален космически кораб за многократно използване New Shepard. Това бе поредният етап от подготовката за бъдещите пилотирани космически полети.

Ракетата носител с капсулата New Shepard бе изстреляна от ракетната площадка в Западен Тексас в 16:35 часа наше време. За космическата компания на Джеф Безос това е вторият тестов полет на кораба за тази година и четвърти полет за новата версия на ракетата за многократно използване.

Както и преди, на борда на кораба нямаше никой, освен подготвените 38 медицински и биологични експерименти в ролята на полезен товар. Девет от тях са подбрани в рамките на програмата NASA Flight Opportunities Program, осъществяваща собствени изследвания в космоса. Сред тях са 3D печат в космоса и поведението на космическия прах в условията на микрогравитация.

New Shepard се издигна на височина 106 км, след което капсулата се отдели от ракетата носител. На тази височина пасажерите на борда биха изпитали безтегловност. След 8 минути ракетата се върна на Земята, кацна вертикално, а след още две минути безопасно се приземи и капсулата, като нейната скорост бе забавена от три парашута. Стриймването на полета както обикновено стана в реално време.

Досега тестовите полети на Blue Origin бяха напълно успешни. Суборбиталният кораб New Shepard успешно се приземи в девет от десетте полета.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини