Рехабилитация на несъществуващ водопровод към спорен хотел ще източва езерата под Мусала

На 17 април басейновата дирекция "Дунавски район" е позволила възстановяване на водопровод към хижа "Мусала" за взимане на вода от Алековото езеро. Становището е в рамките на процедура по преценка дали има нужда от оценка на съвместимостта на проекта с целите на мрежата "Натура 2000", защото Алековото езеро и новата хижа "Мусала" (имайки предвид новопостроената 130-местна сграда) се намират в защитена зона "Рила" от "Натура 2000" (повече за "Натура 2000" - тук).

Тази зона от европейската природозащитна мрежа, от друга страна, съвпада и с Национален парк "Рила".

Алековото езеро се намира доста над хижите, на 2550 м в подножието на връх Алеко и е по-дълбоко от комплекса малки езера непосредствено до сградите. Тези езера обаче също зависят от оттичащата се от него вода.

Конкретното място на проекта - плиткото езерото със "старата" хижа и вече отворения едноименен луксозен хотел - се намира на една от най-посещаваните пътеки в националния парк - към най-високия връх на Балканския полуостров.

Проектът

Въпреки че такъв водопровод никога не е функционирал (самата нова "хижа" - всъщност 130-местен хотел - доскоро не беше построена), в момента се предлага неговата "рехабилитация и възстановяване". Инвестиционното предложение твърди, че обект на възстановяване са "съществуващи съоръжения за осигуряване на питейно-битово водоснабдяване от Алековото езеро до хижа "Мусала". Предвидено е отклонение за захранване и на старата хижа "Мусала".

Това означава, че проектът цели водоснабдяване на новата хижа, или по-скоро на спорния хотел, който Българският туристически съюз строи в района от десетилетия (разследване на "Нова телевизия" - тук). Такива съоръжения не е имало през годините на действие на старата хижа, независимо че инвестиционното предложение е за "възстановяване".

С това становище на регионалната басейнова дирекция тепърва започва процедура по преценка дали изобщо ще се прави подробна експертна оценка за ефект върху езерната система в зоната от "Натура 2000". Процедурата ще завърши със становище на централната дирекция "Национална служба за защита на природата" (НСЗП) към екоминистерството и официална министерска преценка дали ще се извършва детайлна оценка за съвместимост с целите на защитена зона "Рила".

Природозащитници обаче вече са обезпокоени от факта, че басейновата дирекция "Дунавски район" (БДДР) не сигнализира за проблем и подава положително становище към НСЗП. Именно тази дирекция има правомощията да оцени въздействието на такова водовземане върху водосбора на река Искър, от който е част и река Мусаленска Бистрица. В нея се оттичат планинските води на Алековото езеро и системата от по-ниски малки езера, които също се захранват от него.

Възраженията

От сдружение "Балканка" вече са изразили категоричното си несъгласие с такъв проект в писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чиито звена са и регионалната басейнова дирекция, и НСЗП. Възражението на сдружението е изпратено до Министерския съвет, министър-председателя, деловодството на МОСВ, директора на НСЗП, екокомисията към парламента и други отговорни и е "срещу издаване на разрешителни и становища на БДДР и срещу действия на НСЗП".

Основните аргументи да се иска спирането на проекта е, че при съвместни проверки на място от сдружението и от басейновата дирекция е установено, че "няма такива съоръжения, съществуващи там, и никога не е имало".

Според възражението предвижданите количества са непосилни за езерната система, от която Алековото езеро е част. "Ваши служители видяха със собствените си очи полупресъхналите езера в началото на октомври и всички много добре знаете какво предстои да се случи, когато водата се отклони от Алековото езеро, за да стига директно до хотела, а не да поддържа поне малък приток в по-долните езера", се казва в текста.

Според възражението на "Балканка" при маловодие през лятото и есента езерата - включително понякога и най-голямото от тях - Алековото - спадат до санитарния минимум, дори без да се отнемат по 14 кубика на ден от тях все още. През зимата самите езера са напълно замръзнали и под поне един метър лед и тогава не е възможно от тях да се отнема по 14 кубика вода на ден, както проектът предвижда. Природозащитниците предупреждават, че инвеститорът ще взима вода изпод леда, докато пресуши Алековото и останалите езера.

Димитър Куманов, председател на сдружението, уточни за "Дневник": "Поне най-малките езера има огромен риск да пресъхнат, независимо откъде се черпи водата над тях. В края на лятото и началото на есента те спадат драстично и сега, без някой да черпи по 14 кубика вода на ден."

В писмото на "Балканка" до институциите случаят се сравнява с нашумялата глоба към световната кинозвезда Беър Грилс за нарушаване на режимите на националния парк. Природозащитниците пишат емоционално: "Беър Грилс го глобихте, защото само беше преплувал Каракашевото езеро, бе, уважаеми от МОСВ! А сега ще разрешавате на някой мижав връзкар да отнема по 14 кубика на ден от четири поред езера?"

Дирекцията на Национален парк "Рила" съобщи, че екипът на филма Rila mountain Running Wild with Bear Grylls е платил 2 от 3 наложени глоби. Те са свързани с това, че водещият Беър Грилс и неговият спътник са плували в Каракашево езеро и са уловили и умъртвили животински видове (жаба). Според телевизия БТВ платената досега сума е 12 800 лв. Дирекцията на парка уточнява, че предстоят да бъдат доплатени още до 10 000 лв. за забраненото палене на огън

За "Дневник" Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, коментира, че основният проблем дори не е количеството вода, което ще се отнеме от планинската екосистема в Рила. За него по-опасно е събирането на отпадни води в малки резервоари, които изискват често обслужване от тежкотоварен транспорт. Тоест проектът предвижда отпадните води да се изнасят от парка от тежкотоварни превозни средства, за които пък е необходимо до високопланинския район да се прокара път - с всичките странични ефекти върху планината от такова строителство.

Тома Белев уточнява, че през зимния сезон няма как превозните средства да стигнат до резервоарите за отпадни води и има опасност те да останат и да замърсят района, от който черпят води долните езера и впоследствие река Мусаленска Бистрица и водосборът на река Искър.

Одобрение с уговорки

Финалният абзац на становището на басейновата дирекция уточнява, че одобрението е само за инвестиционното предложение за "рехабилитация и възстановяване", което "няма да окаже значително въздействие върху водите и водните екосистеми". Ведомството обаче уточнява, че това становище не дава разрешение за "водовземане от повърхностни води и отвеждане на отпадъчните води в резервоари". При все това функционирането на водопровод означава точно това - хотелът ще взима вода от езерото, а отпадните води ще се "съхраняват" в резервоари.

Резервоарите от своя страна означават две неща: в зависимост от времето отпадните води ще остават и ще се оттичат в планината или ще се отнасят към низините от камиони - по необходимост, с разширяване и ежедневно ползване на пътя, което засега в националния парк не е допустимо.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    робин худ
    2 0
    21:49, 5 май 2019
    алчност,корупция,дива корупция,цинизъм,арогантност,печалби без значение последиците,абе пълна изродщина.Нямам думи,мамка им и гниди
Последни новини