Макрон ще възстанови "Нотр Дам" за пет години

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че за пет години катедралата "Нотр Дам" ще бъде възстановена напълно от големия пожар, който заплашваше да я изпепели през миналата нощ, предаде BBC.

"Ще възстановим "Нотр Дам", за да стане още по-красива. И искам това да стане за пет години. Можем да го направим и ще се мобилизираме." - обеща Макрон в телевизионно обръщение към нацията.

Французите имат сили да превърнат това нещастие във възможност за обединение, в размисъл "за това какви сме били и какви трябва да бъдем, и да станем по-добри", заяви фреският президент.

Макрон благодари на пожарникарите, които всеотдайно рискуваха живота си в битката с пламъците за спасяването на "Нотр Дам", както и на дарителите, които изразиха готовност да помогнат за възстановяването на катедралата.

Стотици парижани се събраха на площад "Сен Мишел" на бдение в чест на "Нотр Дам". Хората пееха химни и се молеха за възстановяването на християнската светиня.

Припомняме, храмът пострада силно при пожара, който пламна на 15 април в 16:50 ч. по Гринуич. Тази сутрин той беше потушен напълно. Преди това имаше опасения, че това може да отнеме няколко дни, както и че цялостната конструкция на сградата може да рухне. Тя обаче беше спасена с всеотдайната работа на пожарните екипи.

За броени часове през днешния ден бяха събрани над 700 милиона евро за възстановяването на катедралата-символ на духа на Франция и на европейската цивилизация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини