950 лв. заплата за медицинските сестри по фиш

Близо 50 млн.лв. ще отпусне правителството за повишаване на заплатите на медицинските сестри. Новината дойде още в началото на редовното заседание на Министерски съвет днес. Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че е настоял разговорът да се проведе публично, заради поетите от правителството ангажименти по въпросите с възнагражденията на сестрите.

На 950 лева ще бъде повишена стартовата заплата на медицинските сестри. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че това ще е минималната сумата, която ще получават и останалите специалисти по медицински грижи, като акушерките например.

„На фиша това да е минималната цена. Особено за тези болници, които са труднодостъпни или не може по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти. Защото там, където болници са натоварени, заплатите са по-високи. Това е, за да запазим тези работни места.“, коментира премиерът Бойко Борисов.

Това ще бъде спазено, особено в отдалечените труднодостъпни

места, обеща здравният министър, а премиерът Бойко Борисов му заръча:Срещни се с тях и обясни новата методика и контрола върху нея. „Приемам това постановление на правителството, като гаранция, за да продължа а в рамките на срока, в която сме се разбрали с професионалистите по здравни грижи, да направя методиката, за да бъде тя справедлива и на базата на определени принципи за разходите на персонал.“, посочи Кирил Ананиев.

Министър Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите.

Развръзката идва след редица протести на медицинските сестри в различни краища на страната. Протестът в Хасково беше подкрепен дори и от бъдещите професионалисти. Редом до медицинските сестри с дълъг стаж  застанаха с протестни ленти и  студентките от Хасковския филиал на Тракийския университет. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ne
    nelicha
    18 0
    17:13, 10 апр 2019
    Браво да си ги харчат със здраве. А за тези, които не протестират, няма. Защото са много доволни от систената ли ? Как мислите ? Учителите протестират отделно. Полицаите отделно. Всички да се спасяват по еденично. Нима всички ние не искаме достойно заплащане на трудът си ли ? За достоен живот. Според мен трябва да се възобновят националните протести. За да се прочисти, всичкия боклук от парламента,и да дойдат нови народни представители, които наистина да са народни, и да не представляват собственитеси, или чужди бизнес интереси.
    • Ми
      МИН.ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
      6 -2
      17:22, 10 апр 2019
      Бойко ,Бойко как така раздаваш пари на необразовани сестри.Трябва да се степенуват на ,,специалист,,-40лв.
      ,,Бакалавър,,-60лв и ,,магистър,,-100лв.Министър Ананиев да включи тази методика при разпределение на 50-ТЕ МИЛИОНА 1!!!!!!!!!!
  • 2
    Ле
    Лекар
    9 0
    17:26, 10 апр 2019
    Правителството вече агонизира и взема смешни решения.Вместо да увеличат клиничните пътеки и парите за доболнична помощ се прави нещо с което да се замажат очите на сестрите.А докторите?В хасковската болница колко лекари получават начална заплата 950лв.? Николко.Всички протеси бяха насочени към лекарите защото сестрите не са доволни от ДМС-тата.Сега кофликтът ще е още по-сериозен,но вътре в системата.
  • 3
    Ни
    Ники
    7 -4
    18:20, 10 апр 2019
    Те хасковските лекари хич не са за съжаление,колите им струват повече от един апартамент.А колко са компетентни е друг въпрос.А сестрите повечето говорят с акцент,как са си вземали изпитите като не знаят езика?
  • 4
    Ас
    асковлия
    7 -1
    20:49, 10 апр 2019
    Не с акцент а почти не знаят български.Всички са с криви глави и ниски чела особено в Сешното при Кючуков който не взема рушвети за назначаването им.
  • 5
    Jo
    Joker
    1 -2
    00:53, 11 апр 2019
    Да им е честито,и по-големи заплати да взимат дано,сега да видим да ли ще станат по-съвестни и ще започнат най-накрая да бачкат!Или проблема ще излезе не в заплатата,а в манталитета!
  • 6
    Ке
    Кенанския Маймун
    3 0
    04:51, 11 апр 2019
    Герберастите няма ли да се сетят да ну пуснат и на нас в Зоопарка малко банани преди изборите ?
    ....
    • Да
      дащен
      2 0
      22:16, 15 апр 2019
      то се знае, че сестрите обичат бананите, ама и в такъв дефицит да са изпаднали,...явно са оглозгали и кожените банани на докторите -ха ха , И после говорим за заплатите на сестрите- те имат необложени бонуси- всяка се лензи на докторите "с колите" и печели немалко. Скачени съдове са- не ги съжалявайте!
Последни новини