Facebook лежерно иска от нови потребители техните имейл пароли

Съвсем лежерно и доста неправомерно Facebook иска от някои потребители, регистриращи се за пръв път, да предоставят паролите за своите имейл акаунти. Подобна практика директно преминава през територията на противоречивото и стига до доста притеснителното.

Будни потребители в САЩ съобщават, че от няколко дни при регистрация нови потребители научават, че могат да потвърдят своите имейли автоматично, като дадат на Facebook данните си за достъп.

Разбира се, лични данни определено не трябва да се предоставят на никого. Имейл акаунтите са истински портал към останалата част на интернет, защото се използват за регистрация на профили във всичко - от банки до социални мрежи. Те очевидно съдържат и писма, както и контакти на кореспондентите ви.

„На практика това е също като фишинг атака“, казва Electronic Frontier Foundation. „Това е грешка по много причини. Абсурдно преиграване от страна на Facebook е да иска данните на потребители като цена за тяхната регистрация. Никоя компания не би трябвало да изисква от хората подобни данни и не трябва да се доверявате на тези, които го правят“.

В отговор Facebook посочва, че потребителите, сблъскали се с тази ситуация, имат възможност и за алтернативен метод на верификация като SMS. Социалната мрежа обещава, че ще сложи край на практиката за искане на такива данни.

 
Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини