Глобален срив в работата на Facebook и Instagram

Засегнати са множество услуги, свързани със социалната мрежа като WhatsApp и Oculus

Не минаха и няколко месеца от последния голям срив в работата на Facebook и ето че днес най-голямата социална мрежа отново изпитва сериозни проблеми в качеството на услугите си.

Проблемът, за който алармираха редица потребители от цял свят, този път е много сериозен. Засегнати са не само редица профили в социалната мрежа, но и работата на Instagram, WhatsApp и дори Oculus.

Сривът, който в България дойде с края на работния ден, е глобален и в САЩ на практика възпрепятства работата на мрежата в разгара на деня и седмицата. Което е голяма неприятност за и без това губещата доверие в последно време социална мрежа.

Засегнати са множество от услугите, зад които стои компанията на Марк Зукербърг, като интересно е, че сривът е масов, но не обхваща нито всички потребители, нито всички услуги. 

Повечето потребители не могат да публикуват статуси, нито да харесват и споделят публикации, а опитат ли да напуснат акаунтите си и да се логнат отново – това не може да стане. На всички се появява съобщение, което гласи, че сайтът е в профилактика и работата ще бъде възстановена скоро.

Към момента засегнати с много потребители в САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, България, както и огромни маси в Латинска Америка. Там най-засегнати са в Бразилия и Перу.

Официални представители на Facebook за сега се въздържат от особени коментари. Като изключим едно съобщение в Twitter. В него се казва, че знаят за проблема, работят по въпроса и се надяват той да бъде отстранен. Представители на компанията изключват възможността това да е DDoS атака. Все още не се коментира дали става въпрос за някакъв друг вид атака, или просто технически проблем.

И докато не малка част от потребителите приемат нещата по-скоро на шега, то потенциалните загуби за бизнеса са наистина сериозни. Освен споменатите вече услуги, в не малка част от работния ден недостъпни са и корпоративни услуги като Facebook Workplace и Business Manager.

Гневна дизайнерка, работеща от Буенос Айрес, обясни пред BBC, че това пряко влияе на работата и. Тя не могла да се свърже с колегите си, базирани в Ню Йорк, с което на практика работният ден пропаднал.

Елизабет Уорън пък, прочула се преди няколко дни с гневните си думи срещу големите технологични компании, коментира лаконично. „Вижте какво става, когато една компания контролира всичко…“

Реакциите вече се трупат като лавина

Повечето потребители се шегуват със ситуацията, пренасяйки дискусията в Twitter, където хаштаговете #FacebookDown и  #InstagramDown са използвани над 150 хиляди пъти.

Изобилстват коментари подобни на този, как след срива хората вече не могат да обядват спокойно, защото не могат да публикуват това, което смятат да хапват.

Същевременно, потърсени от редица американски медии, от Facebook леко разшириха информацията, която бяха публикували първоначално в Twitter. От компанията заявяват, че са наясно с проблема и правят всичко възможно да го разрешат по най-бързият начин. Те благодарят за търпението на своите потребители и обявяват, че при първа възможност ще дадат повече информация.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини