Кандидат за Берлия дом с план да разбие Amazon, Apple, Facebook и Google

Демократите в САЩ насочиха вниманието си към технологичния бизнес. В опит за евтина популярност, сенаторката от щата Масачузетс Елизабет Уорън размаха юмрук към Facebook, Amazon, Google и Apple – същите компании, които иначе са съюзник на партията ѝ, когато става въпрос за налагане на „модерна“ политика и коректност в общественото пространство.

Елизабет Уорън е един от редицата демократи, които се борят да са кандидатурата на партията за президентските избори през 2020 г.

В блог пост, публикуван вчера, Уорън обяви предложение за разбиване на най-големите технологични компании в страната, включително Amazon, Apple, Facebook и Google. Планът на Уорън призовава за назначаване на регулатори, които ще бъдат натоварени със задачата да премахнат технологичните сливания, които „незаконно подкопават конкуренцията“.

Например, по предложение на Уорън, Facebook ще бъде принуден да се откаже от своите покупки на Instagram и WhatsApp. Google ще бъде принуден да даде на навигационната си програма Waze независимостта си заедно с Nest и Double click, а Amazon ще трябва да се откаже от Whole Foods и Zappos. За да се подобри сигурността на личните данни на потребителите, на дружествата няма да бъде разрешено да прехвърлят или споделят тези данни с фирми от трети страни. В момента някои фирми споделят тази информация с фирми от трети страни, за да им помогнат да продават целенасочена реклама.

Планът на Уорън ще да създаде две различни нива на технологични фирми. Една група ще включва компаниите, които печелят 25 милиарда долара или повече в световен мащаб. Наричани „платформи за общи услуги“, тези фирми няма да имат право да притежават онлайн пазар и да продават свои собствени продукти на него. Amazon Marketplace и тяхната марка AmazonBasic са пример за това. Уорън казва, че това ще позволи на по-малките компании да продават стоките си в Amazon, без да се налага да се сблъскват с конкуренцията от самата Amazon. Според това предложение, Google ще бъде принуден да изключи бизнеса си с търсенето от своята дейност.

Другата група ще се състои от компании, отчитащи глобални приходи под 25 милиарда долара годишно. Докато фирмите в тази група също биха се сблъскали с някои регулации, тези по-малки компании няма да се сблъскат със същите ограничения при продажбата на собствените си продукти през търговски сайтове, които притежават.

Планът също така ще позволи на държавните прокурори или на пострадалите потребители да предявят иск, когато дадена компания е нарушила новите правила. Всяка компания, за която е установено, че е нарушила тези правила, ще бъде принудена да плати глоба в размер на 5% от глобалните приходи на фирмата.

Уорън преди време стана за присмех, разигравайки етническата карта в опит да засили политическите си позиции, пишейки се за наследничка на индианско племе.

Уорън не е единственият кандидат на демократите, който иска да наложи повече регулации на технологичните фирми. Сенаторът от Върмонтър Бърни Сандс и сенаторът от Минесота Ейми Клобучар искат да озаптят технологични компании. Калифорнийската сенаторка Камала Харис, който иначе представлява фирми, намиращи се в щата, като Apple и Google, се фокусира върху горещата тема за неприкосновеността на личния живот на потребителите. Тя все още не е решила да ограничи влиянието, което технологичните гиганти упражняват.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини