Съветниците приеха отчета за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците за 2018 г.

Съветниците приеха отчета за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците за 2018 г.

Общински съвет Първомай прие на февруарската сесия Отчет за изпълнение на Програмата за управление на отпадъците на територията на община Първомай за 2018 година. Като цяло Програмата е разработена за периода от 2016-2020 година и в нея са заложени стратегически цели, чрез изпълнението на които се решават екологични проблеми и се запазва доброто състояние на околната среда. Към всяка от стратегическите цели има набелязани и оперативни, които водят до постигане на желаните резултати. По-подробна информация може да се намери на сайта на Община Първомай, където в раздел „Екология” е публикувана и продължава да се допълва много и полезна информация.

149 контейнера за разделно събиране на отпадъци, групирани в 50 точки са поставени на територията на общината. Ежегодно се предоставят отчети за събраните и предадени за рециклиране отпадъци. За 2018 година отчетите сочат извозени до сепариращи инсталации 111,360 т.  /от жълтите контейнери – 103,600 т. и от зелени контейнери – 7,760 т. / отпадъци от опаковки – 21,540 т. , хартия -8,957 т. , пластмаса 4,823т. и стъкло 7,760 т./ .

Община Първомай организира и провежда различни форми за информация и разясняване на добрите практики, свързани със съвременното управление на всички видове отпадъци. Те са подробно описани в Отчета. Впечатляващи са организираните инициативи в училища на територията на общината. „Играй и се научи да се грижиш за природата” е съвместна инициатива между „Екоколект”АД, Община Първомай и ОУ”Христо Ботев” в с.Градина, в Първомай е проведена „Творческа работилница за екологично образование”, в Пленарна зала „Екоривейс Ойл”АД проведе семинар на тема свързана с екологичното събиране и оползотворяване на отработени масла и отпадъци от нефтопродукти. В периода от 22 до 26 октомври 2018 г. на територията на училищата в гр.Първомай, кв.Дебър, с.Градина и с. Бяла река  Община Първомай съвместно с „Екоколект”АД и „Папир БГ”ООД организира кампания за разделно събиране на отпадъци „Хартиена война”.

На 29 юни 2018 г. между общините Първомай, Асеновград, Куклен, Лъки и Садово бе сключен договор за стартиране на Проект „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци” по ос 2 на ОПОС 2014-2020 на РСУО – регион Асеновград,  с дата на стартиране 16 юли 2018 г.

В раздел „Екология” на сайта на Община Първомай е публикуван наръчник за домашно компостиране. Там има посочени и емейл адрес, на който гражданите могат да подават сигнали за нарушения, както и предложения за подобрения на дейностите.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Просветен
    4 -2
    01:18, 10 мар 2019
    Същите тези съветници да излязат и да кажат кой за коя фирма от общината стои в общинския съвет и един по един към затвора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Последни новини