МОН предвижда завършване на основно образование за 3 месеца

Да се завърши основно образование по бързата процедура позволява проект, наречен „Нов шанс за успех“ на хората над 16-годишна възраст. Така 5, 6 и 7-ми клас общо, могат да се вземат за около една година, по три месеца за всеки от тях и по няколко седмици за подготовка и явяване на изпитите. За времето, прекарано в училище, курсистите получават стипендия, както и удостоверение, което не е свидетелство за завършено основно образование, то обаче им дава същите права. Според просветното ведомство учебната програма за тези курсове е направена така, че да се придобиват всички компетентности, заложени в стандарта за общообразователна подготовка.

Една от формите на обучение, предвидени в новия образователен закон, е задочната. Тя дава възможност на възрастни хора да завършат 5, 6 и 7 клас с двойно по-малък брой часове, отколкото са тези в курсовете, обясни Евгения Костадинова, ръководител на проекта от Министерството на образованието, в отговор на въпроса достатъчни ли са трите месеца за завършване на един учебен клас, съобщи Дарик. След курсовете и успешно полагане на изпитите, обучаемите получават удостоверение, което не е свидетелство за завършено основно образование, но на практика дава същите права: „Те не получават същия онзи документ, който се издава от формалното образование, защото това е неформално обучение, но документът, който получават им дава същите права, каквито им дава документът свидетелство за основно образование“, допълва Костадинова.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    За
    Запознат
    9 0
    19:26, 7 мар 2019
    Хора осъзнайте се! Това се прави за ци....ните! Вече ще им подаряват и основно образование. Срам и позор за България сте продажни управляващи! Дискриминират българския етнос в собствената му страна!
  • 2
    Ми
    Мина
    5 0
    19:39, 7 мар 2019
    Някой може ли да обясни каква е ползата на държавата от подобно основно образование.За обучаващите се все пак има полза - стипендии се дават.Със сигурност ще могат да сричат и да се подпишат , но пак питам - каква е ползата на държавата, че ще хвърли сума ти пари за тоя , дето духа.
  • 3
    На
    Наблюдател
    3 0
    20:34, 7 мар 2019
    Парите са европейски и по веригата всеки ще получи своя пай - от МОН, РУО, директорите, даскалята, циганята, докато се усвоят до стотинка, бре хора! Обърнете внимание и на терминологията: формално образование и неформално! Голям майтап!
  • 4
    12
    123
    3 0
    07:27, 8 мар 2019
    Нее няма да е само за тъмносините ни събратя. За всичката мигрантска сган. Трябва да изметем джендърско-управляваща пасмина докато има шанс да спасим България.
Последни новини