Борисов: Хъб "Балкан" ще гарантира същите количества природен газ, не повече

Хъб "Балкан" ще гарантира същите количества природен газ, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в египетския град Шарм Ел-Шейх, където присъства на срещата на върха Европейски съюз-Лига на арабските държави.

До юни трябва да започне строежа на междусистемната газова връзка с Гърция, която е важна за диверсификацията на газовия хъб, стана ясно още от думите на Борисов. 

Премиерът съобщи вчера, че Саудитска Арабия е изразила желание да строи "тръбопровода ни - газов хъб "Балкан" или ние ще го наричаме "Балкански поток". Днес той уточни, че е разговарял по темата и с външния министър на Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф

"Искам да привлечем, колкото може повече участници в конкурса - мощни, големи, с огромен опит. Техните компании правят по 40-50 км на ден газопроводи. Каним да дойдат и да участват в конкурси, така както и италиански компании и немски в момента. Знаете за българосмесените предприятия със Саудитска Арабия и в своето изказване сега казах, че сме притеснени, дето се вика в черния списък, в който ги вкараха, защото ние инвестирахме много и в посолство и във взаимовръзки. За първи път отворихме този огромен пазар на една от най-богатите държави и в същото време изключително важна за Арабския свят", добави Борисов.

"До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания", посочи още премиерът.

“Не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме", каза Борисов, като изтъкна отношенията с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, Турция, Кипър, Египет, Гърция.

Борисов допълни, че България е лоялен член на НАТО и на ЕС и води прагматична политика заради мястото, на което се намира.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    2 0
    11:33, 26 фев 2019
    Борисов се оказа оснен пожарникар и най добрият фокусник в страната Той сложги в малкото си джобче и Мистър Сенко и Мити и Орфи Ашколсун ефендилер
Последни новини