Въпреки призива на президента - БСП остава извън парламента. Преглед на печата

Вето.

"Сега":

Президентът наложи вето върху изборните промени

Президентът Румен Радев обяви, че налага вето върху изборните промени и призова опозицията да се завърне в парламента при повторното им обсъждане. "Разразилите се спорове около преференциите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите", заяви Радев в изявление за медиите.

Той посочи, че законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините.

"Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори", заяви Радев. Според него пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори.

Бойкот.

"24 часа":

Въпреки призива на президента - БСП остава извън парламента

Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. Чухме и разбираме този призив, но БСП взе това нелеко решение на своя Национален съвет и то с ясни и точни условия, които все още не са изпълнени. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков на пресконференция в централата на червените днес.

"Приветстваме президента за ветото, което наложи върху последните проемни на Изборния кодекс. Разгърнатите в мотивите му аргументи както за машинното гласуване, за преференциите, за начина на вземане на решения в ЦИК и за обжалването, са аргументи, които ние яростно защитавахме преди 2 седмици яростно в парламента. За съжаление те останаха нечути. Но благодарение на нашата активност и на цялата обществена реакция, днес имаме възможност да поправим тази грешка. Тази възможност зависи най-много от тези, които се противопоставяха на разумните решения, а именно управляващата коалиция", заяви Зарков.

Избори.

"Дума":

Решението за изборните правила остава в ръцете на ГЕРБ

От депутатите на ГЕРБ зависи дали ще бъде уважено ветото, което президентът Румен Радев наложи на близо 20 разпоредби от променения Изборен кодекс. Топката остава в полето на управляващите, след като БСП обяви, че няма да се върне в НС, докато не се изчистят "мъртвите души", не бъде въведено машинно гласуване, не бе дадена възможност за касационно обжалване на резултатите и квалифицирано мнозинство при вземането на решения в изборните комисии.

"Атака" и ВМРО обявиха, че подкрепят президентското вето. ГЕРБ обаче ще се ограничат до възстановяване на преференциалния вот и атакуваха Радев, защото мотивите за ветото му дублирали тези на БСП.

Президентът подчерта, че промените са отдалечили страната от честния и прозрачен изборен процес и поставят партийната воля над тази на избирателите.

НАТО.

"Монитор":

Захариева: Стратегически важно е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО

"Бързата ратификация на българския парламент за протокола за влизането на Северна Македония в НАТО, единодушно, макар и без опозицията, е поредният пример за това колко силна е подкрепата на България и колко важна стратегически за нас е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО". Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с колегата си от Северна Македония Никола Димитров.

Отношенията между България и Република Северна Македония трябва да стъпят на здрава основа, като се поправят грешките, включително и по отношение на историята, заяви на свой ред Димитров.

След 10 години прекъсване България и Македония ще проведат заседание на смесената икономическа комисия в Скопие на 6 и 7 март. Главната тема ще е инфраструктурата, която свързва двете съседни държави, както, разбира се, инвестициите и търговията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини