Няма да допуснем епидемия от морбили, обещаха здравните власти у нас

Няма да допуснем епидемия от морбили. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.
 
Данните са за 39 регистрирани случая на морбили, като в референтната лаборатория са доказани 24.Последният случай е на двегодишно дете от Ихтиман. Особен е случаят при 16-годишно момче от София. Заболяването започва с възпаление на очите, хрема и дразнеща кашлица, на третия ден от заболяването се появяват петна по лигавицата в устната кухина и се стига до обрив. Кантарджиев обясни, че на всички етапи пациентът е заразен за околните.
 
Приоритетно деца до 7-8 годишна възраст трябва да се ваксинират, каза Кантарджиев. Епидемия ще се обяви, ако има разпространение на морбили във всички области.Министър Ананиев е деблокирал резерва за ваксините.
 
"Проблем с ваксините няма, проблемът е да издирим неваксинираните", утвърди Кантарджиев.
 
По думите му антиваксърските движения се развиват обикновено при отсъствие на епидемии, но когато има риск, недоволството им намалява. Застрашени сме, тъй като в съседните държави е регистриран значително висок брой заболели - 5500 случая в Сърбия, 2500 в Гърция и 1500 в Румъния.
 
"Най-лошото е, че държавата дава много пари за ваксинационни, грях е тези ваксини да не се слагат", изрази мнение Кантарджиев. По закон родителите на неваксинирани деца могат да бъдат глобявани, те не получават социални помощи.Специалистът успокои, че не съществува опасност за здравето, ако се преваксинираме.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини