Почина кучето, което промени Първомай

Сбогом Гогич! Промени всички нас.....без да знаеш“, написа във фейсбук стопанинът на далматинеца Голди Пеньо Запрянов и така съобщи за смъртта му.

Голди е първото българско куче от порода далматин, носител на титлата „Световен шампион – ветеран“, завоювана през 2013 година в Будапеща.

Но не това е голямата му заслуга:

Голди или както мнозина го знаеха Гого, е кучето, заради което в Първомай се създадоха ученически клубове и десетки деца научиха как е правилно да отглеждат, възпитават и да се сприятеляват с кучетата. Какво е хендлер и каква е неговата роля. Научиха за състезателни дисциплини като аджилити и фрийстайл. Научиха куп други полезни неща.

Голди беше мотивът на Пеньо Запрянов да учреди Киноложко дружество, а благодарение на него стотици любители на кучетата от България и чужбина гостуваха в Първомай и имаха възможността да се радват на отлично организирани форуми. По време на киноложките изложби, провеждани в Първомай, ученици и младежи имаха възможността да видят на живо как се планира и реализира събитие от подобен мащаб, какво е да носиш отговорност и какво е чувството на удовлетвореност.

Голди промени стопаните си, а Пеньо предаде енергията си на цялата общност. Сега трябва наученото да го съхраним и да го предадем нататък.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гл
    Гласът на Хората
    18 -2
    10:52, 13 фев 2019
    "Гласът на Хората" споделя траура на Пеньо.
    Голди беше истинско богатство за град Първомай. Неговият кучешки живот беше съдържателен и изпълнен с радост.
    Сбогом Голди. Ти винаги ще живееш в сърцата ни.
  • 2
    Mi
    Miss
    6 -2
    21:59, 13 фев 2019
    Наистина е трагедия!Блазе на кучето доживяло завидна възраст,която е отнета на много други.......хора(ама те не са известни,за да бъдат споменати)
  • 3
    Пи
    питагор
    7 -2
    08:34, 14 фев 2019
    Тува е голяма трагедия за пърумайската общност. Скръбта ни е огромна и няма скоро да избледнее. Какво куче беше само какъв човек луда работа
  • 4
    Лу
    Лудото Коле
    8 -2
    13:05, 14 фев 2019
    ама винаги ще помним Голди, прославил град Първомай по широкия свят!
    Където и да отида , винаги казвам, че съм от град Пърумай и хората първо викат " ааа Голди, Голди", а чак след това "Христо Стоичков"!
    Въобще голяма е загубата, да и добре че е пърумай.нет за да я отрази ! Сигурен съм че Голди в момента е в кучешкия рай и яки к7чки му поднасят джолане, пържоли и кюфтета и яде наволя и оправя небесните к74ки!!
  • 5
    Са
    Сашо Диков
    4 -3
    15:09, 14 фев 2019
    Сбогом , Гогич. Не те познавах, но познавам стопанина ти и това е достатъчно. Живей леко в Рая
Последни новини