„ЗаЕдно Хоро“ продължава и през тази година

Изображение 1 от 2

    И през 2019 година продължават дейностите по проекта „ЗаЕдно Хоро“, който се реализира от читалище „Кирил и Методий“ в Първомай и е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата.

    През последната седмица Петър Тенев, познат на широката публика като музикант, ръководител на оркестър „Дионис“ и фолклорист проведе две срещи с деца от ЦНСТ – кв. Дебър и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ - гр. Първомай на тема „Нашата Тракия“. В качеството си на доброволец по проекта той разговаря с тях и им припомни изучаваното през миналата година - фолклорните области в България и ги запозна с Родопски регион като част от голямата Тракийска фолклорна област. Тенев им разказа за характерната за този край музика. Учениците научиха за традиционните носии - как се изработват и какви послания носят българските шевици, изработени върху тях. 
    Срещите предизвикаха у децата много въпроси за традициите ни, за българщината, за езика на предците ни.

    Целта на проекта „ЗаЕдно Хоро“ е да обогати и популяризира Празника на тракийската музика и народна песен, като за това деца и доброволци разговарят за българския фолклор и се ползват иновативни подходи при съхраняването на традициите.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Гл
      Гласът на Хората
      6 -9
      10:49, 8 фев 2019
      Хората обичат да бъдат забелязвани е да са обект на възхищение. Винаги, когато изпъкнат над останалите, се топят от умиление. Мъничко се дразнят, ако това споходи другите и са най-горди, когато са единствени. Радостта от собствения им блясък (или този на децата им) успява да измести от мислите им теми, които ги касаят, но върху които не трябва да се напъват да размишляват. Организирането на сабития, разнообразяващи сивото ежедневие на хората е древна, банална и понякога скъпа стратегия за прикриване на управленски недъзи, но без съмнение носят усмивка, та дори и понякога - злорада. Доброволчеството от друга страна почти винаги е реклама на предстояща търговска дейсност.
      Все пак, макар и да носи миг на радост, начинанието се харесва на хората.
      • Гл
        Гласът на реалистта
        8 -5
        11:24, 8 фев 2019
        Много висок стил на изказ, Браво! Но що не си свалиш песимистичните очила, намериш един хубав кравешки рог и да си го навреш някъде, където слънце не го огрява, та белким малко ти просветне! Иначе казано, да " управленски недъзи" в този град има много, но като си толкова отворен и част от този град, вземи властта и оправи нещата!
        А българина се е запазил като такъв, благодарение на точно тези традиции!
      • Р.
        Р.П
        3 -1
        15:43, 8 фев 2019
        Ако под глас разбираш донос.... може. !!!
      • Ел
        Елена Добрева
        6 -4
        19:50, 8 фев 2019
        До "Гласът на хората"
        Абе, хора, предизборната треска май е замъглила съзнанието на мнозина. Проектът няма нищо общо с предизборна кампания и продължава вече втора година. Моля Ви, не бъркайте читалищна дейност с политика. Не Ви ли прави впечатление в какви училища /предимно с ученици от малцинствата/ се провежда този проект? Петър Тенев няма нужда от реклама и това участие с нищо няма да му донесе търговски блага от общинския бюджет. Нима не е добро да възпитаваш деца от малцинствата в българските традиции? Между другото, преди няколко месеца за последно чух българска народна музика от живо изпълнение. И тази народна музика идваше от сватба в ромската махала на Дълбок извор. Май ромите ще останат хората, които съхраняват българските традиции!...
      • См
        Смехът на хората
        8 -1
        20:17, 8 фев 2019
        Ама Елена, не му обръщайте внимание на този ретро- другар.Той винаги преди избори спира да си взема лекарствата и започва да се прави на Маркс,Енгелс и Ленин. Даже и такива като П .Тенев взеха да му се привиждат като капиталисти и търговци.
    • 2
      11
      111
      7 -2
      11:20, 8 фев 2019
      Ако едно доброволчество е безкористно, без търсене на девиденти- адмирациии Но ,ако целта е да се наредим за хранилка от общинския бюджет, редом със субсидираните нестопански хоротропковци в Първомай....бравос- да осигурим доходност на поредни сигурни гласоподаватели и фенове...на местен любител на хора и ръченици.
    • 3
      Гл
      Гласът на Хората
      5 -7
      12:35, 8 фев 2019
      Драги колеги, единственият автентичен глас на хората в Първомай.нет е "Гласът на Хората". В тази връзка Ви призовавам да не говорите от името на хората. Все пак имате право на лично мнение.
      Благодаря. Четете "Гласът на Хората".
    • 4
      Гл
      Глас в пустиня
      6 -4
      13:19, 8 фев 2019
      Абе как само се съветвате да си врем туй-онуй, тук- там. Абе изтрещяхте ли, изпедерастихте ли?! Кат си толкоз голлеем...приеми и мнение, което не ти харесва глас Божий.
    • 5
      Гл
      Гласът на Хората
      6 -3
      13:16, 9 фев 2019
      Ими човеци, не числящи се към хората, които изпадат в истерия от гласа на хората. Те обичат да са на трибуната, говорят от името на хората, по правило - без да са ги питали, и настояват хората да ги слушат. Дразнят се, когато хората са несъгласни и не им ръкопляскат и неотклонно обслужват собствения си интерес, под предтекст, че защитават хорския. Две неща не подлежат на съмнение: едни и същи човеци, едни и същи речи, един и същи тембар на гласа, един и същи резултат - сиреч нула, вече сума време. Другото: когато застант пред хората са мазни, хрисими, смирени и богоязливи, а зад анонимните си профили във Първомай.нет - арогантни, нагли, озлобени и агресивни.
      "Гласът на хората" предупреждава всички хора - те са такива, каквито ги виждате в Първомай.нет.
    • 6
      Гл
      Гласът на Хората
      3 -5
      13:32, 9 фев 2019
      "Гласът на Хората" няма да участва в директен, безсмислен, форумен сблъсък. Макар и "глас в пустиня", "Гласът на Хората" ще представя достоверни анализи на хорските проблеми и манталитет. Не само това. Ще сте свидетели на непонятни за кандидат оправячите ви процеси, касаещи прехода от феодализъм, през социализъм и капитализаъм, към монетарна матрица - икономическият строй на бъдещето.
      На всички опененти, доколкото "Гласът на Хората" изобщо трябва да има такива, все пак - "глас хорски, глас- пустинен", ще кажа, че нито можете да пишете, нито да сванете смисъла на написаното.
    • 7
      Гл
      Гласът на Хората!
      2 -3
      13:36, 9 фев 2019
      Схващате ли!
    • 8
      Ех
      Ехо
      6 -3
      13:59, 9 фев 2019
      Глас на хората, пий си хапчетата....третополов екземпляр
    • 9
      Ис
      Искренец
      4 0
      13:55, 10 фев 2019
      Пешка много им си взел страха на тия хора.Страх ги е да не загубят кокъла. Виж ги реват как магарета.
    Последни новини