Всяко трето умишлено убийство в България е на жена в дома ѝ

Всяко трето умишлено убийство в България е на жена в нейния дом, а убиецът е сред най-близките ѝ хора. През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, са се увеличили с 50%. Това показват данни на МВР, предоставени на "Медиапул".
 
През 2016 г. 22 жени са били убити от свои близки, а през 2017 г. бройката им нараства до 27. През миналата година те са вече 33, като над половината от убийствата на жени през 2018 г. са заради ревност.
 
Според статистиката миналата година 28 жени са пострадали тежко или са били инвалидизирани след домашно насилие. От МВР отбелязват, че в данните не се взимат под внимание изнасилванията, както и побоищата, след които жените са се отървали без тежки физически травми.
 
Данните на вътрешното министерство показват още, че от около 100 умишлени убийства през 2018 г. всяко трето е следствие от домашно насилие. Умишлените убийства също се увеличават за последните три години, като през 2016 г. те са били 79.
 
В статистиката на МВР всички убийства и тежки телесни повреди срещу жени от домашно насилие се водят за разкрити. През миналата година шестима мъже са осъдени за убийството на своя близка жена. Четирима от нападателите пък са се самоубили, а двама са освидетелствани като невменяеми.
 
През близо три месеца на първо четене бяха приети промените в Наказателния кодекс за борба с домашното насилие. Тогава при обсъжданията в парламентарната комисия по правни въпроси представители на неправителствени организации обявиха, че един от проблемите при домашното насилие е, че не се изпълняват съдебните решения, уреждащи родителските права. Някои от присъстващите мъже казаха, че домашното насилие се пораждало, защото някои жени - на които най-често се присъждат родителските права, не давали на мъжете да видят децата си.
Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини