Меркел поставя условие за участието на Huawei в 5G мрежата в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия се нуждае от гаранции, че китайският телекомуникационен гигант Huawei няма да предава данни на китайската държава, преди доставчикът на телекомуникационно оборудване да може да участва в изграждането на нейната 5G мрежа, съобщава "Ройтерс".

Меркел, която е на посещение в Япония, настоя, че поради съображения за сигурност е важно да разговаря с китайското правителство, така че "компанията да не предава просто данните на държавата".

 

Тя каза пред студенти в дискусия в Университета Кейо, че сигурността е важна, ако компаниите искат да работят в Германия и трябва да стане ясно, че китайската държава не може да получи достъп до всички данни в китайските продукти.

Huawei е изправен пред международен критичен поглед заради връзките с китайското правителство и подозренията, че Пекин може да използва технологията на Huawei за шпионаж, което компанията отрича.

Германското правителство все още не е постигнало обща позиция относно това дали да следва други страни в изключването на Huawei от своя пазар на основания притеснения за националната сигурност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини