Нови размери на таксите в община Първомай ще има

Размерът на местните данъци и такси ще бъде променен, въпреки че на последната проведена сесия на Общинския съвет в Първомай, съветниците отхвърлиха предложението на кмета Папазов.

От 01.01.2019 г., са в сила изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси. Въведените промени са насочени към намаляване на административната тежест в процедурите по определяне на местните данъци, както и към подобряване контрола и събираемостта им от страна на общините. Освен промените, които касаят оперативната работа на общинските приходни звена са направени и изменения и допълнения отнасящи се до определянето и администрирането на данък върху недвижими имоти и данък върху превозни средства.

Когато на общинско ниво Наредбата не бъде приета, както е в случая с община Първомай, в сила влизат минималните определени от Закона размери.

Парадоксът е, че предложението в докладната на кмета посочва същите тези размери.

Относно измененията на данъка върху превозните средства на автомобилите, от 01.01.2019г., се предвижда собствениците на товарни автомобили с технически допустима максимална маса до 3,5 тона, да заплащат годишен данък какъвто заплащат собствениците на леки автомобили. Предвидено е също данъкът върху горепосочените превозни средства, да се състои от два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият компонент ще се определя в зависимост от мощността на двигателя, коригирана с коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила, а екологичният компонент в зависимост от екологичната категория на автомобила в граници, които са определени в ЗМДТ.

Екологичният компонент представлява коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила, която е свързана с европейските стандарти за изгорели газове (познати още като Евро категории 1, 2, 3, 4, 5, 6 и по-високи). Екологичният компонент осигурява облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти Евро 4 и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили, които не съответстват на екологична категория или съответстват на екологична категория по-ниска от Евро 4.  

Местните звена за събиране на данъци и такси нямат ангажиментът да определят екологичните характеристики на автомобилите. Те получават по електронен път информация, записана в КАТ и отразена в талона на автомобила. Собственици, които нямат екологична категория, могат да се обърнат към лицензирана фирма, която да им издаде удостоверение. След това с получения документ в КАТ това ще бъде отразено в талоните им.

Относно данъка върху недвижимите имоти е направено прецизиране на недвижимите имоти, които подлежат на облагане, както и е уточнено, че подлежи на облагане само вещното право на ползване върху имотите. Други новости в ЗМДТ е обектът на данък недвижими имоти - „сгради и поземлени имоти" се заменя с „поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради". Регламентират се нови условия за ползване на отстъпка за основно жилище, които са уредени по-детайлно, като в случай, че се установи деклариране на повече от едно основно жилище, облекченията не се прилагат и данъкът, се дължи в пълен размер за всяко от жилищата. Прецизират се и някои текстове в ЗМДТ, които са свързани с облагането с данък върху недвижимите имоти и данък върху наследствата.   

Новите размери на данъците за автомобили могат да бъдат видени тук.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    66
    666
    16 -2
    11:02, 5 фев 2019
    Заплатите съобразени ли са с европейските стандарти?
  • 2
    Лу
    Лудото Коле
    9 -1
    13:39, 5 фев 2019
    само като събират пари всичко по "ЕВРОСТАНДАРТ", и нещо много важно - тогава "всичко е съобразено с добрите европейски практики". (тоя израз трябва да сте го чували от лицемерните чиновници)
    Обаче като почнем да говорим за заплати, пътища, инфраструктура, здравеопазване, обслужване в общината - тогава рабУтите са не европейски, даже азиатски не са, а африкански...с една дума - МЪРЛЯШКА работа!
  • 3
    Пи
    питаме
    3 0
    19:17, 5 фев 2019
    Какво се случва с талоните в които няма отразено никакво Евро ? А такива са 60-70 %.
    • Ге
      Георги
      1 0
      19:55, 5 фев 2019
      Ми то си пише, смятат ти го за Евро 1 и 2
Последни новини