Българският участък на "Турски поток" ще струва 1.6 млрд. долара и ще е готов догодина

Операторът на газотранспортната система в България "Булгартрансгаз" официално обяви, че ще похарчи около $ 1,6 млрд. в разширяването на газопроводите за подаване на руски газ по "Турски поток" от Турция до Сърбия.

Предложените от "Булгартрансгаз" бъдещи мощности на тръбите са били на 100% резервирани, но операторът не разкрива кои са заявителите.

Източници на "Комерсант" в отрасъла очакват, че основната част от мощностите са резервирани от компаниите от групата "Газпром". малко по-късно от "Газпром" са потвърдили, че компанията е участвала в конкурса и е представила заявка за "необходимите количества". 

Българският участък на проекта е ключов, с него "Газпром" още през 2020 год. ще може да доставя газ в България, Гърция и Сърбия, без да изпозва транзит през Украйна, подчертава "Комерсант".

"Булгартрансгаз" съобщи, че е взел окончателното решение за разширяване на газопреносната система. “Комерсант” писа за този план в края на ноември 2018. Съгласно съобщението, в хода на провеждането на аукциона за бъдещите мощности, те са намалени в сравнение с първоначалното предложение: 15,8 млрд. кубометра "на входа" от Турция., и 4 млрд. кубометра "на излизане" в Сърбия, при това от 1 януари 2021 г. мощността към Сърбия трябва да увеличи до 11 млрд.

По-късно в четвъртък "Газпром" е пуснал съобщение, с което потвърждава,, че компанията е взела участие във Фаза 3 на процедурата "Отворен сезон" в рамките на реализуемия от "Булгартрансгаз" проект по разширяване на националната газпреносна мрежа на България в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница.. "Газпром" е изпратил заявка за необходимия обем мощности по време на конкурса, заявяват от компанията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини