Европейската колонизация на Америките охладила планетата

Европейската колонизация на Америките довела до смъртта на голяма част от местното население, което променило околната среда и охладило планетата, твърди новопроведено изследване.

Заселниците избили голям брой местни в редица конфликти, а също и чрез разпространение на заболявания, което довело до спад на населението с 90% след първото пътешествие на Христофор Колумб до Америките и Карибите през 1492.

Мащабното обезлюдяване освободило обширни площи земя, върху които се появили дървета и друга нова растителност.

Тази нова растителност погълнала достатъчно въглероден диоксид от атмосферата и охладила планетата. В началото на 16-ти и 17-ти век температурите спаднали със средно 0.15 градуса по Целзий, твърди изследване на University College в Лондон.

Спадът в температурите е известен като Малък ледников период, време в което река Темза редовно замръзвала, снежни бури помитали Португалия, а унищоженото земеделие причинило глад в няколко европейски страни.

Учените установили, че европейската колонизация на Америките допринесла косвено за това охлаждане, като причинила смъртта на близо 56 милиона души до 1600 година. Смъртните случаи били в резултат на заболявания като дребна и едра шарка, а също войни и обществен колапс.

Изследователите изчислили каква земна площ се е освободила след масовата смърт и установили, че тя се е равнявала на 55 милиона хектара - площ грубо с размера на Франция, върху която естествената растителност имала възможност да се възстанови.

Всичко това се случило години преди индустриалната революция, при която употребата на изкопаеми горива, производството на стоки, генерирането на електричество и транспорта позволили на милиарди тонове въглероден диоксид да попаднат в атмосферата.

Масовото обезлесяване, което трябвало да освободи място за земеделие и градско развитие, също насърчило отделянето на парникови газове, карайки планетата да се затопли с около 1 градус по Целзий през последния век. Учени вече предупредиха, че Земята има едно десетилетие време да намали драстично емисиите, или ще бъде изправена пред заплахата от опустошителни бури, суша, горещи вълни, брегови наводнения и недостиг на храна.

Възстановяването на растителността в Америките след пристигане на европейците, довело до намаляване на въглеродния диоксид с около 7-10 части на милион въздушни молекули в атмосферата. В момента човечеството отделя 3ppm всяка година чрез изгаряне на изкопаеми горива.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини