"Криминалистика като по филмите" и 2000 лв. глоба за допир на полицай предлага МВР

Работата, координацията и организацията в МВР по предотвратяване и пресичане терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници, осигуряване на зона за безопасност срещу потенциални атаки чрез снайперисти, обезвреждане на взривни устройства и други не е достатъчно добра и ефективна.
 
Не са предвидени достатъчно законови гаранции за правилното и ефикасно осъществяване на експертно-криминалистичната дейност. Няма законови гаранции, че в МВР няма да бъдат назначавани хора при установена зависимост или злоупотреяващи с наркотици.
 
Това се разбира от мотивите, с които вътрешното ведомство предлага промени в закона за МВР. Поправките са качени за съгласуване на сайта за правителствени консултации, съобщава Дневник..
 
За да запълни дупките, МВР предлага създаването на нова структура на МВР -
Главна дирекция "Жандармерия и противодействие на тероризма". Тя ще обедини Специализирания отряд за борба с тероризма и дирекция "Жандармерия" на Главната дирекция "Национална полиция". Ще е юридическо лице като другите главни дирекции в МВР и ще "осъществява дейности, които пряко се отнасят до защита на националната сигурност на страната и опазване на обществения ред".
 
Отделно от това обаче МВР иска да замени специализираният отряд за борба с тероризма, който досега беше към МВР с поделения и по места, със спецзвена от полицаи за "операции с висока степен на риск",
които да са из различните дирекции и в областните структури на МВР. Предвижда се в новата дирекция, както и в структурите на тези за борба с организираната престъпност, полицията и граничните служби, а и в областните дирекции на МВР, да могат да се създават специализирани звена за "реагиране при критични ситуации в следствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск". Те ще бъдат задействани с писмена заповед на директора на съответната дирекция, но и устно в "неотложни случаи".
 
Тези полицаи ще използват "специални защитни средства, гарантиращи тяхната лична безопасност и прикритие на самоличността им".
 
МВР предвижда също да преобразува Научноизследователския институт по криминалистика и да създаде на негово място Национален институт по криминалистика, като преназначи и преобразува служебните правоотношения на работещите в него. Същото ще стане и с института по психология. Ще се минава нова оценка дали хората отговарят на изискванията на закона за МВР за държавен служител на ведомството. Според министерството така ще се преодолеят сериозните проблеми и доста честото забавяне, лошо качество на тези експертизи, които са ключови за разследването. А също и на доказването на престъплението в съда, отбелязват от МВР.
 
Тези проблеми проличаха около разследването на убийството в Русе на телевизионната водеща Виктория Маринова. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров критикува работата на института за прекалената му "научност", а премиерът Бойко Борисов обеща "да го направим като по филмите".
 
Сега от МВР предлагат със структурирането на национален институт по криминалистика, който да извършва всички етапи по криминалистичната дейност и внедряването на нови технологии в сферата, да подобрят тази дейност. Отделно бъдещият Институт по психология ще прави анализ на поведението, психо експертизи, ще прави психоподготовка на служителите, ще може да прави изследвания, да дава консултации.
 
Записва се специална разпоредба, според която в МВР не се назначават хора при установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози. Както и при отказ да бъдат изследвани за зависимост или злоупотреба с наркотици. В мотивите се посочва, че досега не е имало подобна забрана или ред за проверка.
 
От ведомството са установили и друг законов пропуск – липса на възможност за санкциониране на хора, агресивни спрямо полицаи или пожарникари,които обаче не са извършили престъпление спрямо тези служители. Предлага се всеки, който наруши "физическата неприкосновеност на полицейски орган или на орган за пожарна безопасност и защита на населението чрез употреба на физическа сила или предмет, ако извършеното не съставлява престъпление", да се наказва с глоба от 2000 лв. Между 200 и 2000 лв. ще е глобата при неизпълнение на полицейско разпореждане.
 
Попълва се и законова празнота около изплащането на обезщетения за роднините на загинали служители на МВР. Дава се възможност средствата за адвокатска защита на служители на МВР, срещу които е образувано наказателно производство във връзка с техните правомощия, да могат да се плащат от бюджета на МВР.
 
Промените ще дадат възможност на полицаи да съпровождат чужденци, търсещи международна закрила, по отношение на които е издадено решение за настаняване в център от затворен тип.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    18 -2
    15:58, 27 яну 2019
    Да запишат и каква ще е глобата,когато служител на МВР подминава нарушение ,без да реагира , защото не е известен по надлежния ред , а то се случва пред очите му.
  • 2
    Дъ
    Дърдж
    2 0
    10:23, 2 мар 2019
    Че полицията си е за биене няма две мнения . НО как и кога ще им дойде смелостта да почнат да бият по циганите и да им пишат тези глоби за по 2000 лв. , Аз от как се помня само ц***** бият полицаите и нищо не им се случва, като ги глобите бъдете така добри и да си ги търсите след това, конфискувайте имущество или там полезен труд да се види че и за циганите има закон в тая държава.
Последни новини