Хиляди на протест след убийството на кмета на Гданск

Хиляди хора се събраха по улиците на полските градове след убийството на кмета на Гданск Павел Адамович. Те протестираха срещу насилието и езика на омразата, съобщава „Гардиън“. Хиляди е събраха за минута мълчание пред статуята на Нептун на Дългия пазар в града, където се намира и сградата на общината.

Павел Адамович е бил кмет на Гданск повече от 20 години.

Павел Адамович беше намушкан многократно от криминално проявен 27-годишен мъж на сцената на благотворително събитие в неделя. Той почина от раните си в болница, въпреки проведаната в университетската клиника операция, продължила над 5 часа. 

Със сълзи на очи слово произнесе председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е родом от Гданск и който е дългогодишен приятел на кмета. „Мой скъпи Павел, ние сме тук с теб днес като твои приятели. Трябваше да чакаш толкова дълго докато се случи нещо толкова трагично, за да видиш отгоре колко много приятели имаш тук в Гданск“, обърна се той към него лично.

„Всички сме много тъжни и дълбоко наранени от това, което стана. Виждахме го как ходи на работа с костюм и куфарче, спираше и говореше с хората, искаше да е любезен с всички. Той и градът си пасваха идеално“, казва жителка на Гданск.

„Имахме такова хубаво празненство за голямата коледна благотворителна кампания, когато хората събират пари за деца и възрастни хора, това е момент, когато хората се свързват, и в следващата минута някой от тълпата се появява с нож“, казва през сълзи местен архитект.
 

Източник: http://www.blitz.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини