14 °C

Милиони застрашени от ранна смърт, защото не приемат достатъчно фибри

Милиони хора са заплашени от ранна смърт, защото не приемат достатъчно фибри, твърди ново изследване.

Проучване на Световната здравна огрганизация стигнало до извода, че хората, консумиращи достатъчно фибри, могат да намалят риска от преждевременна смърт с 1/3.

Това на свой ред намалява риска от сърдечен удар, инсулт, диабет от втори тип и рак на червата с една четвърт.

Откритията поставят под съмнение модерната напоследък нисковъглехидратна диета, която ограничава приема на фибри.

Фибрите са жизненоважни за храносмилането и помагат на хората да се чувстват сити за по-дълго време.

Те се срещат най-вече в плодовете, зеленчуците, зърнените храни, както и в пълнозърнестите хляб и макарони.

Но възходът на обработените храни, означава, че хората консумират твърди малко фибри.

Екипът на професор Джон Камингс от Университета в Дънди обединил резултатите от 230 предишни изследвания, в които участвали 215 000 души.

Те открили, че хора които приемат над 30 грама фибри на ден, е с 24% по-малко вероятно да умрат рано, в сравнение с хора, приемащи по едва 8 грама фибри на ден.

А при участниците, които консумират над 35 грама, рискът спада с една трета.

За да са сигурни хората, че получават достатъчно фибри, картофите, пастата, хлябът и други нишестени въглехидрати – традиционните храни изпаднали в немилост напоследък – всъщност трябва да се превърнат в основни компоненти на здравословната диета.

За да си набавят 30 грама фибри, хората трябва да приемат по 5 порции плодове и зеленчуци на ден, както и еквивалента на 2 пълнозърнести бисквити, 2 дебели филийки пълнозърнест хляб и голям печен картоф с кожата.

Като цяло хората трябва да залагат на пълнозърнести храни, за да извлекат максималното от въглехидратите, които приемат.

Пълнозърнестите храни изискват по-дълго дъвчене и запазват голяма част от структурата си в червата, засилвайки чувството за ситост, докато в същото време ни помагат да контролираме теглото си и да поддържаме оптимални стойности на холестерол и глюкоза в кръвта.

Екипът, провел изследването, открил, че на всеки 8 г диетични фибри на ден, рискът от ранна смърта намалява с между 5 и 27%.

Приемът на между 25 и 29 грама на ден е достатъчно, но над 30 грама се явяват по-добра превенция, включително срещу инсулт и рак на гърдата.

Източник: dailymail.co.uk
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019

Случаен виц

Последни новини