Мъжете се хвърлиха в студа за Богоявленския кръст

    Тенчо Янков хвана кръста на Богоявление в Първомай, а в Дебър спасител стана Стефан Ангелов в студения и снежен Йордановден.

    Четиринадесетгодишният Тенчо за първи път участва в ритуала на Йордановден. Тринадесет момчета се хвърлиха да уловят кръста в студената вода. Всички те присъстваха на литургията в църквата „Св. Георги“ след което богомолците се отправиха към водоема в градинката до пощата.

    В осветената вода кръстът бе хвърлен от Отец Георги и след дълго търсене късметът се усмихна на Тенчо Янков.

    Мнозина първомайци уважиха тържествения ритуал на Богоявление. Въпреки мразовития ден, час преди да дойде шествието от църквата, зрители изпълниха парка пред пощата в Първомай и с интерес наблюдаваха ритуала.

    В дебърския храм „Св. Никола“ празничната литургия бе отслужена от отец Александър. По традиция Богоявленският кръст бе хвърлен в Мечка. В студените води на реката се хвърлиха 7 младежи, но първи до разпятието стигна Стефан Ангелов. 23- годишният мъж сподели, че за него това е последният му, седми опит. Чувства се щастлив, че е успял да хване кръста, а най-голямата му награда са поздравите от присъстващите. Следизваждането на кръста младежите в Дебър се събраха в църковния двор откъдето се отправиха по къщите, където пяха и ръсиха със светена вода за здраве.

    Дора Дончева

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      68
      681
      11 0
      19:48, 6 яну 2019
      Желая на всички много здраве ,любов и късмет в семействата. Честити да са и именниците.Пазете християнството и българското в душите си!
    Последни новини