Арестуваният за шпионаж американец в Москва задържан докато получавал флашка

Заподозреният в шпионаж американец Пол Никълъс Уилън е бил задържан при получаването на флашка със секретен списък от руски гражданин. Данните на флашката са класифицирани като държавна тайна, съобщават руски медии.

Предаването на флашката се състояло на 28 декември 2018 г. в хотелската стая на американеца в московския "Метропол". Флашката съдържала неподлежащ на огласа списък на лица, сред които и служители на спецслужбите. Няколко минути след предаването ѝ на на Уилън, в хотелската му стая се появили представители на ФСБ, които иззели носителя със списъка и арестували американеца.

Съобщава се, че Уилън започнал да се регистрира в посещаваните от руски граждани социални мрежи преди 13 години, по данни на CNN.. Посетил Москва за първи път през 2006 год. Той владее руски език. Доскоро Уилън работел в американската компания BorgWarner Incorporated, която има филиали в 17 страни. Преди това той е служил в морската пехота на САЩ и е воювал в Ирак. Според руските спецслужби някои от неговите контакти в социалните мрежи са били специално набелязани от американските спецслужби за разработка, заради достъпа им до класифицирана информация. Ако обвиненията бъдат доказани в съда, Уилън може да получи до 20 години лишаване от свобода.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини