Коледното пожелание на Банкси: Пепел или сняг

Новата творба на Краля на стрийт-арта е за замърсяването на въздуха

Кралят на стрийт-арта Банкси зарадва почитателите си за Коледа с нови графити върху двете стени на гараж в уелския град Порт Талбът, предадоха световните агенции.
 
Самият Банкси (чието име все още остава загадка) потвърди авторството, като помести сниман с дрон видеоклип от творбата в Инстаграм на фона на песента "Little Snowflake".
 
Творбата представлява цялостна композиция върху две стени под прав ъгъл. Погледнато от една страна, на стената се вижда дете с шейна, което е вдигнало глава и се радва на сипещите се по лицето му снежинки. Но погледнато от другата страна, се вижда горящ контейнер и падащите по бузите на детето частици всъщност са искри и пепел.
 
Видеото показва близкия завод на "Тата стийл", който задушава града. Над Порт Талбът често се сипе черен прах и пепел, особено през лятото. Този прах покрива не само улиците и сградите, но дори и домашните животни. "Не са ни натресли Банкси, нали", пита човек в клипа, който е озаглавен: "Коледно пожелание".
 
Графитите са се появили в сряда през нощта върху гаража на 55-годишния Иън Люис. Общински работници поставиха ограда около творбата с оглед на нейното съхранение, тъй като вече има опити да бъде залята с боя. Самият Люис работи в "Тата стийл". Това е един от най-големите металургични заводи в Европа.

През май т.г. Световната здравна организация (СЗО) обяви Порт Талбът за града с най-мръсен въздух във Великобритания. Но после организацията се поправи като уточни, че замърсяването на въздуха там е 9,68 микрограма, което е под допустимата норма на СЗО от 10 микрограма.

. . . . Season's greetings . . .

636.5k Likes, 12.9k Comments - Banksy (@banksy) on Instagram: ". . . . Season's greetings . . ."

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини