Внимавайте с елхите и не оставяйте децата сами, съветват от противопожарната служба

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници рязко се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите, ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки.

От РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян напомнят за спазване на няколко важни препоръки за безопасност и недопускане на инциденти.

Коледните елхи да бъдат здраво закрепени и да се поставят далеч от пердета или други горими материали, да не се поставят в непосредствена близост до отоплителни и нагревателни уреди и по тях да не се палят свещи и бенгалски огън. Да не се оставят деца да играят без наблюдение около елхите, също е важно, защото процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с тежки последици! Техният интерес може да бъде задоволен с разяснение на ползата от огъня и вредата от пожари. Не разрешавайте на децата да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не ги оставяйте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди! Никога не ги заключвайте!

Не трябва да се използват саморъчно изработени електрически ефекти, а фойерверките да се ползват само под контрола на възрастни и съгласно указанията на фирмата-производител. Складирани горими вещи и материали на балконите представляват опасност при попадане на фойерверки, сигнални ракети или други небрежни действия, предупреждават още специалистите

При инцидент, незабавно потърсете помощ на телефона за спешни повиквания - тел. 112!

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини