След солената газова глоба – риск от дела срещу България

Вчерашното решение на Европейската комисия да глоби Българския енергиен холдинг със 77 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение ще улесни всички, които смятат, че са претърпели щети заради ситуацията на газовия пазар в нашата страна. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” енергийният експерт Атанас Тасев и икономистът Георги Ганев.

„Открива се Кутията на Пандора, в Европа има фирми, които само с това се занимават и ще предявяват претенции”, посочи Тасев. По думите му през разглеждания период не е имало възможност други играчи да използват тръбите на „Булгартрансгаз” заради условията на договорите с руската страна за доставка на газ.

Той отбеляза, че за осъждането ни вина имат и преговарящите при присъединяването ни към ЕС, защото Брюксел не е бил нотифициран за ограничителните условия и така не е било искано изключение от европравилата, заради чието нарушаване сега сме наказани.

Ганев посочи, че обжалване е възможно, но така или иначе глобата трябва да се плати. По думите му освен това сега всеки, който реши да води дела срещу България, ще трябва да докаже претърпени вреди, но не и факта на монополно положение на БЕХ. Той беше категоричен, че не е нужно да се приватизира „Булгартрансгаз”, за да спре злоупотребата с господстващо положение.

Тасев изрази мнение, че ситуацията ще се промени коренно с изграждането на газов хъб, когато ще има различни доставчици и конкуренция. Според него няма риск „Турски поток” да ни заобиколи, защото трасето през Гърция е икономически нецелесъобразно, а има проблеми и в Македония и Италия.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    Дякон Викенти
    0 0
    15:15, 18 дек 2018
    Интересна тази Теменужка Петковата като министър не е ли прогнозирала че може да ни сполети тази беля ----77 мил евро Питам защ7о ни са такива недалновидни министри може би да ги угояваме като коледни прасета Кой ще плати тия милиони-- ами пак Бай Иван Бай Хасан които вече нямат пукнат лев
Последни новини