Ако видите квадратни вълни в океана, трябва да се спасявате (видео)

Ако видите квадратни вълни в океана, излезте веднага от водата. Това съветват Newzmagazine, а във видеото са включени още няколко необикновени факти за редки морски феномени.

Ние сме свикнали с релаксиращите звуци на нежните вълни, които достигат брега, но знаете ли, че има различни видове вълни?

Не става дума за големи вълни като цунами, а за природен феномен, известен като квадратни вълни. Тези вълни се наричат ​​още "кръстосани" и се образуват, когато вълните се сблъскат под ъгъл.

Може би никога не сте чували или виждали такива вълни, но те съществуват и са много опасни. Снимките на квадратните вълни са очарователни. Сякаш тези вълни са излезли от някоя научна фантастика като "Матрицата", в която светът се разпада на парчета.

На Île de Ré, остров край западното крайбрежие на Франция добре познават квадратни вълни. Когато вятърът смени посоката си, вълните продължат да се движат в същата посока, като срещат под ъгъл вълните, причинени от новия вятър, създавайки опасен модел. Това изглежда безобидно на повърхността, но под водата има мощни течения, които могат да преобърнат и да изхвърлят големи кораби във въздуха. Причината за това е, че лодките са направени да посрещат теченията, но ако вълните идват от различни ъгли, няма никакво измъкване.

"Кръстосаните морета" също създават изключително опасни вълни, затова не забравяйте - далеч от водата, когато се случи това природно явление.

За щастие квадратните вълни не се случват често, но е важно да знаете какво означават те и как да останете в безопасност.

А ето и още някои редки морски феномени, които могат да се окажат опасни:

1. Срещата на Балтийско и Северно море
Този океански феномен се смята, че дори се споменава в Корана. В Дания има ясна линия, която разделя Балтийско и Северно море, защото тези води никога не се смесват. Причината е разликата в плътността в двете морета.

2. Червен прилив
Червеният прилив също се нарича "цъфтеж на водорасли". Не всички червени приливи и отливи са вредни за хората и морския живот, но най-добре е да останете извън тези води за всеки случай.

3. Биолуминесцентни брегове
Тази зашеметяваща гледка на биолуминесценцията във въдеото е в Татра, Нов Южен Уелс. Но сме виждали светещи водите и на Черно море. Тези прекрасни нощни плажове, които могат да бъдат открити в списъка на всеки авантюрист, са причинени от биолуминесцентен планктон в топли крайбрежни води.

Когато вид планктон бъде подложен на стрес, водата започва да свети. Това е защитния механизъм на планктона - да привлича хищници да изядат хищниците, които биха изяли него.

Подводните кръговe
Някои хора смятат, че подводните кръгове са създадени от извънземни. Имаше много загадки около подводните кръгове, след като бяха намерени близо до японски остров. Тези сложни проекти от пясък са създадени от малка рибка, която даже ги украсява с черупки, за да привлекат партньорката си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини