32 °C

Българите с повече лична и по-малко икономическа свобода

Българите са с лична свобода, но икономически са по-зависими. Страната ни се нарежда на 41-во място от 162 държави в Индекса на човешката свобода за 2018 година.

Изследването е на Института Катон и в България се представя от Института за пазарна икономика.

Индексът измерва широкото понятие за свобода, включващо индивидуалните, гражданските и икономическите свободи. Методологията включва събиране на данни от световни организации, като например Международния валутен фонд, Световната банка, Световната търговска организация. Стъпва и на експертни въпросници, събира информация от други индекси, като този за Правене на бизнес и за Глобална конкурентоспособност.

Групирани в 12 категории, измерени по скалата от 0 до 10 точки, основните показатели, които формират Индекса, са 83.

С най-висок резултат в проучването е Нова Зеландия с 8,89 т., следвана от Швейцария-8,79 т. и Хонконг с 8,78 т.

В дъното на таблицата са Венецуела, Йемен и Сирия с резултат от едва 3,77 точки.

Индексът отчита, че за година време човешката свобода се е подобрила в 63 държави, намаляла е в 87 държави, а в 9 е останала непроменена. Това се изразява в намаление на световния резултат с 0,01 точки.

Индексът показва още, че където се зачита икономическата свобода, се зачита и индивидуалната и обратно.

България получава 7,78 точки. Сред държавите в Европейския съюз по-нисък резултат имат само Унгария и Гърция.

Спрямо изданието от миналата година резултатът на България намалява с 0,04 т. и страната остава без промяна на позицията в класацията спрямо миналата година.

В категориите проблемна зона остава върховенство на закона, с ахилесова пета - наказателното право. Но и всички индикатори, включени в тази категория, са на изключително ниско ниво, още повече за европейска държава, коментират от ИПИ.

„Сигурност и безопасност“ е секторът, който събира 9,8 т. и се отчита като силна категория за България. Високата оценка идва от относителната липса на терористични атаки, както и от сравнителната сигурност на жените в обществото.

За свободно движение страната ни получава максималния резултат от 10 точки заради свободното движение на хората във и извън страната.

Със 7,1 т. е оценена свободата на религията. В тази категория като основни проблеми са изтъкнати правните и регулаторни ограничения на изповядването на различните религии, както и на формирането на религиозни организации.

„ Свобода на сдружаване и гражданско общество“ получават 9,5 т. Най-ниската оценка тук е за формирането и работата на политическите - 7,5 т.

Свободата на словото и информацията е с 8,8 т., но като слабости са посочени политическият натиск и контрол на медиите.

В секторът за лични свободи, идентичността и взаимоотношенията са с висок резултат, обусловен от правата на родителите и липсата на ограничения по отношение на разводите.

В зоната на икономическа свобода Индексът България получава ниски резултати заради високите разходи на правителството и значителните трансфери и субсидии. Най-добри в тази категория пък са резултатите по отношение на данъчното бреме и държавните компании.

Съдебна система и право на собственост е най-слабата категория за България. За независимостта на съда страната получава едва 3,3 т., а доверието в полицията е оценено с 4,3 точки.

Ниските мита за търговия вследствие на членството на България в Европейския съюз повишават оценката на страната за свободата на международната търговия . Относително високи, обаче, остават регулаторните ограничения пред търговията.

Секторът „Регулиране на кредита, труда и бизнеса“ е със 7,6 т. – докато липсата на тежко регулиране на кредитния пазар се оценява високо, бюрократичните ограничения продължават да задушават бизнеса и пазара на труда, сочи коментарът.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини