11 °C

Изумителни съвпадения и знаменателни случайности - науката за чудесата

Съвпаденията са съвкупност от обстоятелства, които са толкова непредвидими, че често се свързват със свръхестественото и паранормалното. Историята е съставена от брилянтни действия и е изпълнена с странни "съвпадения", които често изглеждат толкова невероятни, че много хора са убедени в намесата на висши сили.

Математиците описват съвпаденията като вероятности и ги считат за неизбежни, което означава, че има шанс да настъпят. Но ако шансовете са близки до нулата, тогава някои събития могат да изглеждат почти чудотворни.

Дали има някакъв шанс някое от децата родени на 8 януари да бъде толкова велик астроном, колкото е Галилео Галилей? Точно така, Стивън Хокинг, един от най-големите научни умове през цялата история, е роден на 8 януари 1942 г., на 300-годишнината от смъртта на Галилео Галилей. Нещо повече, смъртта му се случила на 139-ия рожден ден на Айнщайн, 14 март, ден на Pi.

Ето и някои от най-сложните и очевидно извънредни съвпадения на историята, които изглежда си играят с математическата (не)вероятност.

Политически случайности

Ромул е основателят на Рим, първият му цар и голям завоевател, а първият император на Римската империя е Август. Когато Римската империя се сромолясва - съвпадение, императорът, който вижда последните и останки, бил Ромулус Август!

Нещо повече, според статия в History.Com, Томас Джеферсън, основател на Съединените американски щати, починал на 50-годишнината от 4 юли, както и Джон Адамс. Следвайки стъпките на тази традиция, основателят и президентът Джеймс Мънро умира пет години по-късно... на 4 юли.

Чингиз хан е най- големият завоевател в евразийския континент, а неговият пряк потомък Амир Тимур (1336-1405) става първият владетел от династията турско-монголски Тимуриди от 1370 до смъртта си. На 20 юни 1941 г. археолозите от СССР открили гробницата му и надпис: "Който отвори моята гробница, ще отприщи по-ужасен нашественик от мен." Според Fascinate.Com, "два дни по-късно нацистите започнали нахлуването си в СССР с операция Барбароса".

Астрономическа синхронизация

В небето ни редовно виждаме съвпадение -  слънцето и луната имат почти еднакъв видим диаметър. И това е много ценно, защото при слънчево затъмнение може да се наблюдава ефекта на слънчевата корона. Нещо повече, въпреки че тяхната материална конституция е напълно различна, Луната и облаците на дневна светлина имат еднакъв цвят и яркост. Още небесни съвпадения са изложени в книгата "Двигателите на нашето изобретателност" на Джон Х. Лиенхард, лектор по машиностроене и история в Университета в Хюстън, който разкрива очарователното съвпадение при раждането и смъртта на Марк Твен.

На 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури, когато Марк Твен е роден, Халеевата комета свети в небето. Тя се появява близо до Земята на всеки 75 години. За следващото ѝ идване през 1909 г. Марк Твен е живял 74 години, а през 20-те си години той предрекъл, че при смъртта му, подобно на неговото раждане, кометата ще се вижда в небето. Той е цитиран като казва: "Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата кометата. Всемогъщият каза без съмнение: "Ето сега тези два необясними лукави; те изгряха заедно, трябва да си отидат заедно". Марк Твен починал от сърдечен удар на 21 април 1910 г., само 12 часа след появата на Халеевата кометата.

Следващата главоблъсканица - масата на Великата пирамида е почти шест милиона тона. а ако умножим това по сто милиона, ще получим приблизителната маса на Земята. Освен това, точните географски координати на Голямата пирамида в Гиза са 29,9792458 ° N и скоростта на светлината е 299,792,458 метра в секунда. На пръв поглед тези факти изглеждат прекалено точни, за да бъде просто съвпадение, но ако се подходи към това рационално, попадаме в нова територия. В нея изключително слабовероятните неща задължително се случват.

Скептичните инструменти на синхронизацията и серийността (Serendipity)

На първо място, древните египетски строители са измервалии в лакти, между 444 мм и 529,2 мм. Измерването в метри става официално през 1700-те и системата за точни географски координати, едва когато хората стоплят, че Земята е кълбо. Съвпаденията с Великата пирамида съвсем не биха се получили без тези системи за измерване и координати. И доколкото древните египтяни очевидно не са ги имали за цел в грандиозния си градеж, това са невероятни, но съвпадения

MetaBunk твърди: "Съвпадението на последователности от пет цифри не е особено странно или необикновено. Хората, които печелят от лотарията, съвпадат по-дълги последователности числа. Понякога числата просто съвпадат без каквато и да е връзка."

Хорас Уолпол (1717-1797) е член на Британската камара на общините през 18 век, който имал навика да "намира това, от което се нуждае, точно когато му трябва". Уолпол даде името си на невероятната си способност да открива неочаквано неща "серийност" (Serendipity), което означава "намиране на нещо с информирано наблюдение" (сянка, както го нарича той) и случайно. Според една статия на Coincider.Com "Основните съставки на серийността са късмет, случайност, активно търсене и информирано наблюдение."

Измерването на вероятността или вероятността за съвпадение позволява разграничение между съвпадения и причинно-свързани събития. Парадоксът на теорията на вероятностите се използва за прогнозиране на "резултатите" от голям брой отделни събития, въпреки че самите те може да са непредсказуеми. Швейцарският психиатър Карл Юнг и Волфганг Паули, роденият в Австрия швейцарски и американски теоретичен физик, теоретизират, че забележителни съвпадения се случват чрез "синхронизма", който те определят като "каузален" свързващ принцип. В теорията на "синхронизма" на Юнг-Паули се казва, че докато съвпаденията нямат явна причинно-следствена връзка, техните събития заедно имат значение за наблюдателите. За да се превърне в "синхронизъм", очевидно несвързани събития трябва да бъдат "малко вероятно да се случват заедно случайно".

Въпреки че Юнг и Паули са два от най-светлите умове на човечеството, тяхната теория често се поставя под съмнение, защото ако се е случило нещо, трябва да е имало вероятност да се случи, без значение колко малки са шансовете за тази възможност. Според изследователите Дейвид Лейн и Андреа Дием Лейн в книгата им от 2010 год. "Desultory Decussation": "Където законът за чудесата на Литълууд отговаря на синхронизма на Юнг, скептиците твърдят, че това, което човек възприема като "синхронизъм", е само случай на апофизия, тенденция за погрешно възприемане на връзки и значение между несвързани неща и че вероятността и статистическата теория, представена в закона на Литълууд, обяснява такива "възприемани" забележителни съвпадения."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини