Мексико в цивилизационна криза - 250 000 души убити, 37 400 безследно изчезнали

Мексико е в цивилизационна криза. За период от около 10 г. са убити 250 000 души, а 37 400 са безследно изчезнали, пише вестник "Уолстрийт джърнъл" в репортаж.

37 400 души в Мексико са категоризирани като "изчезнали" от правителството. Вярва се, че повечето са мъртви, жертви на насилието в страната, което е довело до смъртта на повече от 250 000 души от 2006 г. Повече от 26 души на 100 000 са жертви на убийство в Мексико - пет пъти повече от САЩ. Тъй като изчезналите официално не се смятат от властите за загинали, вероятно броят на убитите е по-висок.

Убийствата в Мексико се увеличават с всяка изминала година. През миналата година 5 500 души са изчезнали в сравнение с 3 400 през 2015 г. Отчетен е ръст на убийствата с още 18% за тази година до септември.

Семействата на жертвите, предимно майки, организират групи за издирване.

Изчезналият, или на испански Desaparecidos, се е превърнало в смразяваща част от речника на Латинска Америка по време на Студената война, когато силите за сигурност отвличаха, убиваха и разчленяваха телата на десетки хиляди леви, както и цивилни, поддръжници на левите идеи.

Най-известният случай е "Мръсната война" в Аржентина, където най-малко 10 000 души са изчезнали от 1976 до 1983 г.

Мексико води по-малка война срещу марксистите през 70-те г. на XX век. Според правителствена комисия за защита на правата на човека 532 души са изчезнали, а най-малко 275 са екзекутирани от властите.

Но сега ужасът в Мексико е по-голям и по-комплексен. Много от изчезналите през последните години са жертви на насилието между престъпни организации, които се борят за контрол над коридорите за наркотрафик и други доходоносни методи като изнудване, отвличане и кражба на гориво от тръби, което често става с помощта на полицията.

"В Мексико има криза на цивилизацията", каза Хавиер Сицилия, поет и защитник на жертвите, чиито син е убит през 2011 г. "Това е дяволско - безпрецедентна извратеност да изчезват човешки същества и всяка следа от тях да бъде изтривана от света", подчерта Сицилия.

Травмата от безследно изчезналите в Мексико е открита рана в психиката на страната.

От 2007 г. повече от 1 300 гроба са открити. Според разследващи журналисти данните на правителството са твърде занижени. Групата твърди, че от 2006 до 2016 г. най-малко 1 968 гроба са открити.

Въпреки че повечето жертви са млади, мъже и бедни, всеки може да изчезне в Мексико. Мигрантите от Централна Америка, които незаконно се опитват да влязат в САЩ, са мишена.

Никой не знае колко точно са изчезналите мексиканци. Семействата на жертви, външни експерти и властите са на мнение, че броят на изчезналите е значително по-висок от официалните данни. Смята се, че само четири на 10 случая се съобщават на властите. Основната причина да не се съобщава е страхът от отмъщение, тъй като съдебните власти, полицията и местната власт са свързани с престъпните организации.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини