20 °C

Родители и отговорни лица ще обсъждат безопасна ли е водата в Първомай

На 20 ноември, от 15 часа, в пленарна зала на Общинска администрация-Първомай ще се проведе среща на областния зам.-управител Петър Петров, д-р Манчева- директор на РЗИ – Пловдив и началника на отдел „Радиационен контрол“ с родители на деца от детските гради и училищата в града. Срещата е посветена на темата за качеството на питейната вода. Тя е резултат от писмо, подписано от родители от града и изпратено до Министерствата на здравеопазването и образованието и Националния център по обществено здраве и анализи.

В него се казва:

Във връзка с публикуван документ „ Резултати от извършени анализи по радиологични показатели на питиейна вода през периода 01.04.2018 г. – 06.06.2018 г.“ на сайта на РЗИ Пловдив се вижда, че в населени места – гр. Първомай, с. Брягово, общ. Първомай и с. Драгойново, общ. Първомай, обща алфа активност е над контролното ниво и общата индикативната доза не може да се оцени. В поясненията под таблицата с резултати е упоменато, при констатирани резултати на обща алфа и обща бета активност над контролното ниво, следва да се извършат допълнителни анализи на спецефични радионуклиди и последващо изчисляване на индикативната доза по реда определен в Наредба №9 за качеството на водата за питиейно - битови нужди.“

Основният въпрос, поставен от подписалите писмото е безопасна ли е водата за питиейно-битови нужди в гр. Първомай за децата и населението?

С поставеният отново на дневен ред проблем, родителите очакват съдействие и писмено становище относно безопасността на водата, консумирана в детските градини и училищата в гр. Първомай.

На срещата могат да присъстват всички, граждани, интересуващи се темата.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Лу
  Лудото Коле
  11 -1
  14:13, 15 ное 2018
  Тук , за това с водата , вече общинската управа вина няма. Може би имат вина за това, че са си трайкали, но дори и да бият камбаната - какво от това!? Благодарение на УРАНОДОБИВА, цялата екосистема е заразена. От това няма мърдане, няма бягане. От подпочвените води и оттам във всичко влиза. Тука трябва да благодарим на другарите комунисти, дето услужливо предоставиха на СССР цялата територия на малка България за добив на тази смъртоносна руда. и така. Пийте си водата спокойно, пълнете тубите от чушмите в околията, без да се притеснявате.
 • 2
  Ри
  РИТОРИЧЕН ВЪПРОС
  5 -1
  23:24, 15 ное 2018
  Що за въпрос?! Естествено, че при системно установена превишаваща неколкократно нормите доза на алфа активността, водата НЕ Е БЕЗОПАСНА!

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
09 юли 2020
Последни новини