Бъдещи майки научиха начина за бързо възстановяване след раждане

Изображение 1 от 3

    Лекция на тема „Възстановяване след раждане“ се проведе в Младежкия център в Хасково днес. Тя бе поредна за областния град и е част от инициативата „Акушерките близо до майките“. Пред бъдещи майки, както и пред вече родили жени, говори акушерката Светлана Делчева от Алианс на българските акушерки. Пред хасковлийки тя обясни степента на прибиране на матката в часовете и дните след раждане, уринирането след този важен за майката момент в живота, както и начина и момента за физическо възстановяване след него.

    „Нужно е време да се приберат органите в тъканите, да се свалят натрупаните килограми и родилката да върне добрата си форма и стегнат външен вид“, обясни Делчева. Тя подчерта, че през първите 6 седмици след раждане не е добре родилките да се подлагат на сериозно натоварване, тъй като това е период, в който тялото се възстановява след преживения стрес от раждането, органите и тъканите се прибират, лохиите изтичат.

    С активни физически упражнения може да се започне след 42-рия ден от раждането, обясни още Делчева. Тя допълни, че следродилните упражнения укрепват мускулите на тазовото дъно, подпомагат възстановяването на матката, укрепват мускулите на гърба и корема, подобряват кардиореспираторната функция.

    Важно е да се знае, че при жените с проблемна бременност или родили по оперативен път, трябва да се изчака по-дълго време. При тях натоварването с леки физически упражнения може да започне 2-3 седмици след раждането, но това зависи изцяло от състоянието на родилката.

    По време на срещата в Хасково посетителките имаха възможност да задават въпроси. Лекцията е безплатна. Организирана е от Алианс на българските акушерки и се проведе със съдействието на община Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ро
      робин худ
      3 -13
      19:55, 6 ное 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Гр
        Гражданин
        2 -3
        08:05, 7 ное 2018
        За Вас - никакви деца не заслужавате да Ви се родят! Мразите живота, ами заминете за Африка!!!
    Последни новини