35 °C

ЦЕРН проучва странни и неочаквани нови частици в последния набор от данни

Изследователите от многофункционалния детектор на ЦЕРН (Compact Muon Solenoid или CMS) забелязаха странни пикове в най-новите си данни.

Екипът на CMS смятат, че е възможно да са открили загадъчна частица с маса два пъти масата на въглеродния атом.

Изследователите са разбираемо развълнувани от потенциалното откритие, но също така са объркани.

Защото частицата не може да се впише в Стандартния модел на елементарните частици, което означава, че законите на физиката може да се наложи да бъдат пренаписани.

Данните показват, че новата частица имаше маса от 28 GeV или един милиард електрона волта, малко по-малко от една четвърт от масата на Хигс бозона.

Може да проверите техния документ - който все още не е минал peer review - на сайта за препринти arХiv.

"Бих казал, че теоретиците са развълнувани, а експериментаторите са много скептични", заяви физикът от ЦЕРН Александър Никитенко (Alexandre Nikitenko) пред The ​​Guardian. "Като физик трябва да бъда много критичен, но като автор на този анализ трябва да имам и някакъв оптимизъм."

Големият адронен колайдер създава частици като сблъсква протони един в друг със скорост близка до скоростта на светлината. Когато протоните се сблъскат, енергията от сблъсъка се превръща в маса, т.е. - в частици, в съответствие с уравнението на Айнщайн, E = mc2.

Много частици, създадени в Големия адронен колайдер, са силно нестабилни и веднага се разпадат в по-леки, по-стабилни частици като фотони и електрони. 

Когато се получават тежки частици - като Хигс бозонът - чрез сблъсъци на частици, те се разпадат почти веднага. Това създава поток от частици с по-малки маси, както и увеличен импулс, което може да бъде регистрирано от детекторите на Големия адронен колайдер.

Такива частици създават двойки мюони (вид елементарна частица в групата на лептоните, заедно с електрона, но с много по-голяма маса) и екипът, проследявайки ги, открива нещо странно.

Горе: разпределение на масата на двойки мюони в район на търсене SR1 (ляво) и SR2 (вдясно) в анализа за протон-протонни сблъсъци с енергии 8 TeV, сравненеи с очакванията на фона на симулацията. Долу: разпределението на масата на двойки мюони в SR1 (ляво) и SR2 (вдясно) анализа за протон-протонни сблъсъци с енергии 13 TeV, като се базират на симулационните фонови очаквания.

И сякаш, за да се усложнят проблемите, пиковете са по-изразени в сблъсъците на LHC с ниска енергия, отколкото в по-високоенергийните сблъсъци, след ъпгрейда на Големиоя адронен колайдер. Ако имаше повече "фонови" частици, произвеждани при по-високи енергии, които да затъмняват сигнала, би било по-лесно обяснимо, коментира Никитенко.

Горе: диапазонът от 12 <mμm <70 GeV в SR1 (ляво) и SR2 (вдясно) в анализа при 8 TeV енергия. Долу: диапазона 12 <mμm <70 GeV в SR1 (ляво) и SR2 (вдясно) в анализа при 13 TeV енергия.

Новата и неизвестна частица, която изглежда е произвела мюоните, има маса от около 28 GeV (гигаелектронволта), малко над една пета от масата на Хигс бозона Higgs (125 GeV).

В нито един от текущите модели не се прогнозира такава маса.

Находката идва от два отделни анализа от екипа на CMS. И в двата случая екипът на CMS успя да намери данни, които сочат за натрупване на мюони в детектора.

Екипът на ATLAS, другият многофункционален детектор на LHC, вече проверява собствените си данни, за да види дали може да намери някакви доказателства за тайнствената частица.

Резултатът от проверката на ATLAS ще бъде "решаващ", заяви Никитенко. "Ако се потвърди от ATLAS, това ще бъде нещо истинско. Ще бъде наистина нещо страшно ново".

Независимо какво е открил екипът, а анализът ще отнеме поне една година, за да се потвърди със сигурност дали съществува частицата.

Детекторът CMS. CERN

И все пак малко вероятно е да се наложи "пренаписване" на физиката.

Сигналът би могъл да бъде "шум" в данните, както в крайна сметка се оказа в случая с изключително вълнуващия сигнал 750 GeV през 2016 г. , докато се установи, че това е просто статистическа флуктуация.

Докато тези данни не бъдат проверени с по-новите данни от CMS, както и данните от детектора ATLAS, откритието остава непотвърдено.

Все пак, откриването на аномалии винаги е интересно.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
03 юли 2020
Последни новини