Корабът "Орион" за пътуване отвъд Луната се отправя към стартовата площадка (видео)

"Орион" е следващият космически апарат на НАСА, с който ще летят хора в космоса. С него астронавтите ще достигнат по-далеч от всякога в космоса - отвъд Луната до астероидите и дори до Марс. Европейският сервизен модул (ЕСМ) е приносът на Европа към космическия кораб "Орион". Модулът осигурява задвижване, захранване, вода, кислород и азот, както и поддържането на нужната температура и на курса на космическия кораб.

Днес Airbus съобщи, че модулът, след старателна проверка и с официална церемония заминава за космическия център Кенеди на НАСА. "Орион" ще пътува дотам с Antonov AN-124 на 5 ноември..

Първата изследователска мисия на "Орион" (ЕМ-1) е планирана за 2020 година. Ракетата Space Launch System с "Орион" на върха ще бъде изстреляна от площадка 398 на Кенеди. Орион ще отиде на над 64 000 км отвъд Луната в продължение на трите седмици полет, по-навътре в космоса от всякога. Космическият кораб ще се върне на Земята и безопасно ще се приземи в Тихия океан край бреговете на Калифорния. Мисията ще развива и проверява възможностите на апарата, необходими за изследвателски полет на хора на Марс. Първата космическа мисия с хора на борда ЕМ-2 е планирана за 2022 година.

Еърбъс ще достави първия европейски модул за обслужване (ESM) на космически кораб "Орион" на НАСА от космическия му обект в Бремен, Германия. Това е резултат от четири години на развитие и изграждане и е ключов крайъгълен камък в проекта. ESA избра Еърбъс като главен изпълнител за разработването и производството на първия ЕМС през ноември 2014 г.

ESM е ключов елемент от космическия кораб "Орион", който за първи път от края на програмата "Аполо" през 70-те години на миналия век ще отведе астронавти по-далеч от околоземна орбита. Модулът осигурява задвижване, захранване и термичен контрол и ще осигурява вода и кислород на астронавтите в бъдещитемисии. ESM ще бъде инсталиран под модула на екипажа.

"Много скоро модулът на екипажа и сервизният модул ще се съберат за пръв път в космическия център "Кенеди", а след това може да започне интегрирането и тестването ", каза Оливър Юченхофел, ръководител на орбиталните разработки в Airbus.

Повече от 20 000 части и компоненти са монтирани в ESM, от електрическо оборудване до двигатели, слънчеви панели, резервоари за гориво и животоподдържащи системи, както и няколко километра кабели и тръби. ESM е цилиндър с височина и диаметър около четири метра.

Космическият кораб "Орион" е проектиран да позволи астронавтите да бъдат транспортирани по-далеч в Космоса от всякога. С него ще може да лети четиричленен екипаж, на който трябва да бъде осигурена жизненоважна поддръжка по време на полета и безопасно завръщане в земната атмосфера при изключително високи скорости на повторно влизане. НАСА ще използва тази мисия отвъд Луната, за да развие възможностите за изпращане на хора на Марс, което ще стане нова ера в космическите полети на хората. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини