Красимир Каракачанов: ВМРО не е взимало пари от паспорти

"ВМРО не се финансира от процедурата по даване на българско гражданство." С тези думи вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира пред bTV твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че ВМРО се финансира от продажбдата на документи за българско гражданство. 

"Това са абсурдни глупости и голи клеветнически обвинения", категоричен е той.

По думите му през всички години от ВМРО са настоявали етническите българи живеещи извън България да получават българско гражданство по облекчена процедура.

"Ако се докаже, че аз или някой от ВМРО е получавал пари от българско гражданско ще си подам оставката и ще понеса най-тежките наказания", наблегна Каракачанов.

Вицепремиерът уточни, че от ВМРО не са си позволили да правят компромис с каузата за етническите българи в Македония.

Според Каракачанов това, което се случва е политическа атака срещу него.

По отношение на задържането на председателя на държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, Каракачанов поясни, че е дал предложение той да заеме поста или на областен управител на София, или на шеф на агенцията.

По думите му обаче назначението на Харалампиев е било грешка.

"Харалампиев е лидер на патриотично движение, което е в коалиция с Обединените патриоти", уточни вицепремиерът.

Вицепремиерът допълни още, че не е чул за злоупотреби по негово време, но е имало забавени преписки.

За ексшефката на дирекцията за българско гражданство към Министерството на правосъдието Катя Матева, Каракачанов заяви, че именно по нейно време е стопирано даването на гражданство на етническите българи в Македония, за сметка на тези в Турция.

Вицепремиерът обясни, че благодарение на Матева процедурата била усложнена и преписките са се забавяли.

Той припомни, че е имало дисциплинарни производства срещу нея и през 2016 г. ѝ е бил отнет достъпа до класифицирана информация.

Каракачанов подчерта също, че от ВМРО не кадруват в ДАБЧ и обясни, че с бившия главен секретар на агенцията Христо Христов се познават и сега той му е съветник.

Припомняме, че от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев. В позиция те заявяват, че ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това.

Скандал около председателя на на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се разгоря, след като стана публично известна негова снимка, на която той е с тениска с надпис "Wehrmacht" - името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. 

Тогава Халалампиев бе защитен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.

Специализираната прокуратура влезе в Държавната агенция за българите в чужбина, а следователите обискираха адреси в София, Кюстендил и Плевен в рамките на операция срещу корупция.

След акцията бяха задържани около 20 души, сред които председателят на агенцията Петър Харампиев. 

Вчера, 30 октомври, стана ясно, че са повдигнати обвинения на четири лица, сред които са председателят и главният секретар на агенцията.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    Насташ Кърев
    3 0
    12:22, 31 окт 2018
    ВМРО са невинни и чисти като сълза каза Къркачана ----------- и ние му повярвахме
  • 2
    Ba
    baxmamamu
    3 0
    14:42, 31 окт 2018
    Боклук всичкото патриот и-идиот ще бъде под 4%-те процента наследващите избори
Последни новини