Създателите на Instagram напускат Facebook

Кевин Систром и Майк Кригър, основателите на социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram, напускат Facebook, съобщи Блумбърг. Те се присъединиха към империята на Марк Зукърбърг през 2012 г., като успяха да запазят марката и продукта независими и същевременно осигуриха растеж на Instagram, ползвайки ресурсите на Facebook.

Според запознати, двамата лидери напускат, поради нарастващото напрежение в отношенията с главния изпълнителен директор на Facebook. Напоследък те били разочаровани от повишеното ежедневно участие на Зукърбърг в делата на Instagram.

Без основателите си, Instagram вероятно ще стане по-тясно интегрирана с Facebook и по-скоро продуктово подразделение на голямата компания, отколкото независимо оперираща структура.

В продължение на години Систром и Кригър успяваха да се противопоставят на определени инициативи на Facebook, които смятаха, че са против визията им, като същевременно се опираха на голямата компания за ресурси, инфраструктура и инженерни таланти.

Нов лидер на Instagram може да не е способен да запази същия баланс или да е по-склонен да прави промени, които помагат на цялата компания за сметка на някои от уникалните качества на Instagram.

Кевин и Майк са изключителни продуктови лидери, а Instagram отразява техните комбинирани творчески таланти“, каза Зукърбърг по повод напускането им. „Научих много от работата с тях през последните шест години и наистина се наслаждавах на това.”

Кригър и Систром изградиха Instagram и я продадоха на Facebook за 715 милиона долара преди шест години. При сключване на сделката, компанията имаше само 13 служители и 30 милиона регистрирани потребители. Сега повече от 1 милиард души използват приложението месечно и това е основният източник на рекламни приходи за Facebook, извън новинарската емисия на социалната мрежа.

Планираме да си вземем почивка, за да изследваме отново нашето любопитство и творчество“, сподели Систром в блога на Instagram.

„Изграждането на нови неща изисква да се отдръпнем, да разберем какво ни вдъхновява и съответства на това, от което се нуждае светът; това е, което планираме да направим“.

Докато Facebook преживява скандали за неприкосновеността на личния живот, за фалшивите новини и намесата в изборите, марката на Instagram остава неопетнена и продължава бързо да добавя потребители.

В същото време, с повече от 2,2 милиарда потребители, Facebook изглежда изчерпана откъм възможности за разширяване на аудиторията и може само да пуска повече рекламите в своя информационен канал. Това означава, че мрежата все повече ще зависи от самостоятелното приложение за споделяне на снимки за бъдещето си развитие.

Акциите на Facebook намаляха с повече от 6% тази година след покачването им през всяка от предишните пет години. Напускането на основателите на Instagram може да окаже допълнителен натиск върху ценните книжа на компанията.

Адам Мосери, който ръководеше новинарските емисии на Facebook, бе назначен за продуктов мениджър на Instagram по-рано тази година. Той е най-вероятният наследник на основателите.

През последната година Facebook загуби няколко висши ръководни кадри от най-големите си придобивки. Сред тях са Брайън Актън и Ян Кум, основателите на WhatsApp, които напуснаха след разногласия със Зукърбърг относно бизнес модела на приложението за съобщения.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини