Борисов в ООН: Повече власт за жените и младите. Преглед на печата

Участието на премиера Борисов в 73-ата сесия на ООН е водеща тема за електронните издания на вестниците във вторник.

"Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Съединените щати, където ще участва в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН... Пред ООН българският премиер ще изнесе реч, свързана с основната тема на общия дебат, която тази година е "ООН за всички хора: Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества"..." - в. "Стандарт".

"Постигането на универсалните по характер, но тясно взаимосвързани Цели за устойчиво развитие, заложени в План 2030, са ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха за мира "Нелсън Мандела" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Форумът е посветен на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела.
Пред участниците в срещата Бойко Борисов заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на настоящата година положи значителни усилия за постигане на напредък и консенсус между държавите-членки по основните направления в тази област. "Гордеем се, че в този период беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства - от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички", подчерта Борисов. По време на изказването си българският министър-председател призова за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят. Борисов се обяви и за овластяването на жените и на младите хора, които са бъдещето на света. Министър-председателят Бойко Борисов изрази и искрената съпричастност на българския народ към идеалите на Нелсън Мандела за свобода, равноправие и справедливост в отношенията между хората навсякъде по света. "Нелсън Мандела остана завинаги в човешката история като ярък символ на стремежа на африканските народи, както и на всички народи по света, към свобода, мир, развитие и благоденствие. Неговото дело предизвика поредицата събития и промени, довели до утвърждаването на ново мислене и отношения в международен план, чиято основа е защитата на правата на човека, заедно с осигуряване на социална справедливост, развитие и насърчаване на помирението", подчерта Борисов." - в. "Труд".

"Борисов: Когато идвам в САЩ, срещам само приятели
Не само за президента Тръмп, но и за генералния секретар на ООН този форум е важен. Той би трябвало да цели едно нещо - тази зависимост, този бич да бъде изкоренен, да се бие здраво, не случайно ние сме съпредседатели, коментира пред журналисти в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов днешния ден и проведената среща на ООН за борбата с наркотиците. "България по-твърда от сега не може да бъде. За смъртно наказание в Европа изобщо не може да се говори", каза Борисов. "България тука е ценена много, не случайно и в борбата срещу контрабандата на цигари, ние сме на първите места по задържани трафиканти. Когато идвам в САЩ, срещам само приятели, заяви премиерът Борисов. "Аз не знам каква новина се очаква да се случи тук. Далеч съм от мисълта да се конкурирам с когото и да било, президентът Радев беше на срещата на върха на НАТО, догодина пак той ще бъде, така че аз не виждам какво трябва да се коментира тази тема", коментира Борисов присъствието си в Ню Йорк. "Трюдо ми благодари, че няма никакви проблеми с българите, които пътуват в Канада, с желание би дошъл в България, да стесним контактите", каза Борисов за срещата си с премиера на Канада Джъстин Трюдо..." - в. "24 часа".

"Премиерът Бойко Борисов взе участие в срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците". Това съобщиха от пресслужбата на министерския съвет. Форумът, който се проведе в централата на ООН в Ню Йорк, се организира от президента на САЩ Доналд Тръмп, а България е съдомакин на срещата. Премиерът Борисов е начело на българската делегация, която участва в 73-ата сесия на ООН. По време на срещата на високо равнище страните участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема с наркотиците. Всяка страна декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества. Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят: намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; разширяване на усилията за лечение с цел спасяване на живот и насърчава на възстановяването на наркозависимите; укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор и премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов за пръв път се срещна и ръкува - за няколко секунди - с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това стана днес в края на среща в централата на ООН в Ню Йорк, посветена на американска инициатива за борбата с наркотиците. На нея говориха Тръмп и генералният секретар на световната организация Антонио Гутериш. От видеозапис на ООН се вижда как Борисов опитва да размени няколко думи с президента преди началото, но дама от протокола решително му препречи пътя с разперени ръце и той се върна обратно в залата. След закриването на заседанието премиерът, както сториха и редица други участници, се поздрави първо с Ники Хейли, а след това с решителен замах подаде ръка и на Доналд Тръмп. Двамата размениха няколко думи, заснети със смартфон от дама от екипа на Борисов. Веднага след това той прегледа записа, направен от неговата сътрудничка. На профила на Борисов във Фейсбук бе разпространен и негов коментар за срещата: "Усилията на България в борбата с разпространение на наркотици се оценяват високо. Неслучайно бяхме съ-домакин на събитието, тъй като едни от най-успешните и мащабни акции в тази посока са на българските спецслужби съвместно с Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. И сега действащите служби също са ценени. На челните места сме в борбата и с контрабандата, и с трафик на хора, както и по задържана и осъдени трафиканти. Надявам се проблемът, повдигнат на това ниво, да ангажира повече лидери и да доведе до резултатни действия в световен мащаб." По-късно в Ню Йорк Борисов изнесе и реч, която преди малко също бе разпространена отново в неговия профил в социалната мрежа: "Постигането на Целите за устойчиво развитие, заложени в План 2030, е ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства. Гордеем се, че по време на Българското председателство беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства - от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички." - в. "Сега".

Затворените фабрики на "Винпром Карнобат" също са сред темите на вестниците.

"Непроменени остават напрежението и липсата на яснота в заводите за алкохол, свързани с бизнесмена Миню Стайков, съобщава бТВ. След решението на съда едно от запечатаните предприятия - "Винпром Карнобат", беше отворено снощи, но служителите влязоха в него, без реално да могат да започнат работа. Продължава спорът между ръководството на фабриката за спиртни напитки и Агенция "Митници" за един от крановете в предприятието - може ли от него да се източва безакцизен алкохол. Кранът е част от цялата инсталация за производство на спиртни напитки и функционира от пускането на съоръжението в експлоатация преди 18 години, твърдят от управата на фабриката. По думите им от агенцията са разполагали с чертежите за издаване на лиценз. Според Йовко Йовков, административен директор на фабрика за спиртни напитки съоръжението може да работи без въпросния кран, но няма да има възможност да се правят проверки за изтичане на газ и има опасност от взрив. Кранът се използвал при профилактика веднъж годишно. "Не са спазени изискванията на наредбите и следва да има измервателно устройство. Дебитът зависи от това колко ще бъде отворен кранът. Но при едно сравнително добро отворено положение - вие от клипа, който сме ви предоставили, видяхте, че течността излиза с доста голяма сила", коментира пред телевизията Юлиян Марков, зам.-директор на Агенция "Митници". От агенцията уточниха, че няма доказателства кранът да е извеждал количества алкохол, установени на пазара. Досъдебно производство е образувано относно нерегламентирания кран, от който може да се източва алкохол, каза директорът на Митница - Бургас Валери Стефанов, цитиран от БНР. Докато спиртоварната остава запечатана, не може да работи и заводът за вино - няма място за новите джибри. "Ние работим на 24 часов режим, така че тези 48 часа през които ние не работим реално могат да нанесат щети на новата продукция за цяла реколта напред", коментира Димитър Ценов, технолог на "Винпром Карнобат". Четвърти ден камионите с грозде чакат да бъдат разтоварени." - в. "Стандарт".

"Досъдебно производство е образувано относно нерегламентирания кран, от който може да се източва алкохол във "ВИН. С. Индъстрийс" край Карнобат. Това каза за БНР директорът на Митница - Бургас Валери Стефанов и уточни, че това е най-сериозното нарушение, открито при проверката. Определенията на Районния съд в Карнобат, с които се разрешава работата в затворените от митницата производства в Карнобат, не могат да се обжалват. Ние ще се съобразим с това решение, коментира началникът на Митница - Бургас Валери Стефанов и добави, че тяхната дейност продължава: "На този етап по никакъв начин не пречи, тъй като има констатирани факти, констатации, нарушения, по които е стартирана процедура по административно - наказателно производство, от която, последващата процедура означава съставяне на актове за установяване на административни нарушения, съответно - издаване на наказателни постановления. В същото време, държа да отбележа, че един от по-тежките случаи, при които имаме констатирани нарушения, е образувано и досъдебно производство. Всички нарушения, които да открити, са пряко свързани с условията и реда, по който е издаден лиценза за управление на данъчен склад" Въпросният кран не е включен към измервателните устройства, което е нарушение, поясни Стефанов. Той отказа подробности какви са другите констатации след проверката..." - в. "24 часа".

Новинарските издания информират съща за унищожени от БАБХ храни.

"През август 34 953 кг храни от животински и неживотински произход са насочени за унищожаване от инспекторите на дирекция "Контрол по храните" към Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха оттам. Количеството е конфискувано от производствени обекти, от складове, магазини и заведения за обществено хранене..." - в. "Сега".

"Част от иззетите храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, а други - без здравна и идентификационна маркировка. Дирекция "Контрол по храните" също така е насочила за унищожаване 210 броя яйца и 606 литра безалкохолни напитки. През август в страната са извършени общо 14 664 проверки и са издадени 1022 предписания. Съставените актове за установяване на административно нарушение са 195. Затворените обекти в страната с временно преустановена дейност са шест..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини