Уникални сензорни стаи за терапия на деца отвориха врати в Мадан

    Уникални сензорни стаи за терапия на децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Детелина”– град Мадан отвориха врати, съобщи кметът Фахри Молайсенов.
    Залите са оборудвани с водна кула, прожектори за релакс и обучение, акрилни огледала, фиброоптични водопад и букет, голямо пуф кресло, люлка-утроба, тежко куче, пясъчна табла, както и други аксесоари. Такива зали с успех се ползват в много страни, в България броят им не е голям.
    Сeнзopнaтa тepaпия e хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa c yвpeждaния. Работата в нея съчетава по иновативативен начин идеите на психоанализата, релационната психомоторика и мулти-сензорния принцип, като чрез аудио-визуални средства въздейства върху възприятията и усещанията на децата.
    Нейната основна задача е да помогне на децата със специфични потребности да отворят сетивата си, да опознаят заобикалящия ги свят и преодолеят затрудненията в развитието си. Това е пространство, в което съчетанието между движението, работата със сетивата и професионализма на терапевта дава устойчивост на постигнатите резултати и е особено подходящо както за здравии деца, така и за деца със специфични потребности (ДЦП, проблеми от аутистичния спектър, сензорно-интегративна дисфункция, сензорни нарушения, езиково-говорни нарушения, поведенчески проблеми и др.). Стимулират се тактилността (допира, запознаването с нови предмети и материи, усещане за натиск, температура, болка), вестибулация (реакциите на баланс и чувството за движение, равновесие), проприоцепция (усещането за "позиция," за положение в пространството), слух (реагиране на звуци, умение за правилно долавяне, разпознаване, преобразуване), вкус (долавяне, разпознаване, обработване на различни вкусове и консистенции, нежелание за прием на определени храни, обособяване на вкусовете) обоняние (долавяне, разпознаване, обработване и отговор на различни миризми), зрение (долавяне, разпознаване, обработване и отговор на видяното).
    Аутистите, например /индиферентни към света хора/, много добре се влияят от въздействието на някои от уредите. Те се концентрират, стават по-спокойни и по-целенасочени. Хиперактивните деца, които иначе трудно могат да бъдат обуздани, с удоволствие се задържат при т.н. "водни кули" - мехурчетата и смяната на цветовете в тези "кули" ги привличат и успокояват. Децата със зрителни затруднения пък могат дактилно да усетят вибрациите със своята чувствителност. Могат да бъдат включени и аромати със своето въздействие върху други сетива.
    С помощта на терапевта детето стига до успеха, което от своя страна развива самочувствието и самостоятелността. Това е необходимо, за да се постигне оптималната мотивация, което от своя страна води до подобряване на учебните резултати.
    Терапията е съобразена с индивидуалните възможности на детето и е ориентирана към неговите потребности.
    Новата придобивка е изградена и оборудвана за близо 15 000 лева със средства от общинския бюджет. Преди оборудването, на помещенията е направен основен ремонт и освежаване.
    Новите зали за терапия са резултат от добрата и активна социална политика на общинското ръководство.
    "Децата - тяхното здраве и обучение са основен наш приоритет и това ще е така, докато заемам тази длъжност. Всяка инвестиция в името на тяхното развитие си заслужава!", заяви в профила си кметът на Мадан Фахри Молайсенов.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини