"Джумхуриет": По 70 000 празни ТИР-а се връщат всеки месец в Турция

Заради икономическата криза и силно свития внос на Турция, всеки месец близо 70 хиляди ТИР-а с турска регистрация се връщат празни в страната, пише вестник "Джумхуриет”. Броят на връщащите се празни в Турция ТИР-ове с чужда регистрация вече достига месечно 10 хиляди.

Тази седмица е насрочено заседание на Управителния съвет (УС) на Сдружението на международните превозвачи (UND) за обсъждане на тревожната ситуация. Председателят на УС на UND Реджаи Шен подчертава, че е нужно "да се намери изход от паническата обстановка в страната” и изразява загриженост по повод "извършените промени в системата за разплащане в сектора”.

По негови думи, през първите 7 месеца на годината ситуацията с турските превозвачи е връщане в Турция месечно по близо 70 празни ТИР-ове: от Европа – 5 хиляди; от Ирак и Сирия – 50 хиляди; от Азербайджан и Грузия – 10 хиляди; от Иран – 2.5 хиляди и от Русия – 2 хиляди.

Броят на влизащите месечно в Турция празни ТИР-ове с чужда регистрация е 10 хиляди. Според него това напрежение не може повече да продължава така и са нужни спешни мерки от Министерството на транспорта за уреждане на проблема с за издаването на разрешителни за превози, както и за стабилизиране на валутните курсове.

Заради икономическата криза в страната нетните валутни резерви на Централната банка (ЦБ) на Турция се стопяват буквално всеки ден, пише вестник "Дюня”. Ножът буквално е опрал до кокала, понеже ситуацията действително е ужасяваща. Нетните резерви на ЦБ са се свили едва на 18 милиарда и 151 милиона ЩД.

Само през август това намаление е с 3.1 млрд. ЩД, по-голямата част от което е станало в периода 24-31 август. През периода 10-17 август намалението е с 1.1 милиарда ЩД. През март нетните валутни резерви на ЦБ са се стопили с 2.5 млрд. ЩД, а през януари – с 1.7 млрд. ЩД.

Освен валутни резерви ЦБ има и златни резерви, които към 31 август възлизат на 9.4 млрд. ЩД. През първите 7 месеца на годината нетните валутни резерви на ЦБ са се увеличили с 1 млрд. ЩД.

При това положение към 31 август нетните валутни и златни резерви на ЦБ на Турция възлизат общо на 27.6 млрд. ЩД. В края на миналата година те са били 36 млрд. ЩД, посочва още „Дюня”.

Източник: http://kanal3.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини