9 °C

Провалиха се опитите за пресъздаване на основни научни открития от последните 10 години

Част от най-значимите открития в областта на социалните науки през последното десетилиетие, не могат да бъдат пресъздадени, твърди ново изследване.

Проектът, в чийто рамки трябвало да бъдат повторени 21 експеримента, открил, че едва от 13 първоначалните открития могат да бъдат пресъздадени.

Изследването, което полага подобни усилия и в областта на психологията и биомедицината, буди загриженост относно надеждността на научната литература. Авторите на проекта, обаче, успокояват, че резултатите няма да доведат до криза в социалните науки.

“Намираме се на етап, на който се увеличават изискванията и прозрачността на изследванията в областта на социалните науки”, казва професор Брайън Носек от Университета във Вирджиния.

Той признава, че макар първоначално част от опитите за пресъздаване на същите резултати от изследванията да били посрещани враждебно, настоящите били проведени в дух на сътрудничество. Авторите на почти всички доклади, подложени на повторно преразглеждане се включили в проекта и помогнали за точното пресъздаване на експериментите.

“Тук не става въпрос за това кой е лош изследовател”, казва Носек. “Нещата се промениха тотално през последните няколко години. Повторните експерименти през 2012 бяха изтълкувани като атака, защото по онова време подобни неща в науката бяха изключителна рядкост. Сега са нещо нормално”.

Сред откритията, които не могли да бъдат предъздадени фигурира и изследване, които твърди, че съзрецаването на статуята Мислителят на Роден намалява религиозната вяра у хората – едно от възможните обяснения за това е, че аналитичната мисъл, вложена в създаване на склуптурата противоречи на религиозните убеждения. Откритието, че физическият акт на миене на ръце води до по-малко объркани мисли – явление познато като когнитивен дисонанс, също не могло да бъде пресъздадено.

Като цяло екипът се опитал да пресъздаде по едно основно откритие от всеки от 21 доклада, публикувани в списанията Science и Nature, смятани за най-престижните научни журнали, в периода между 2010 и 2015.

Първоначалните заключения били потвърдени в 13 от общо 21 изследнаия или в 62% от случаите.

Изследването разкрило още, че учените са изключително прецизни в прогнозите си относно това кои резултати по-късно биха могли да бъдат пресъзданени и кои не. В конкретния случаи близо 200 учени предрекли, че резултатите от 18 от общо 21 доклада ще бъдат отхвърлени.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини