Златотърсачи намериха непознат досега извънземен минерал

Руски златотърсачи се натъкнали на нещо много по-ценно, когато пресявали раздробените скали за да търсят парченца от скъпоценния метал. Открили парче от метеорит, който е приютил чужд минерал, който никога досега не е документиран на Земята.

Извънземният минерал е намерен в метеорита и е наречен на името на малкия град Уакит в източна Русия, където е открит.

Има над 4000 документирани минерали, намиращи се на Земята и в космоса. Минералът уакитит вече може да бъде добавен към този списък – минерал, който никога досега не е намиран на Земята или на някое от познатите космически тела в Слънчевата система.

Метеоритът Уакит е открит през 2016 г. и е установено, че се състои главно от камацит, богато на никел вид желязо, намирано най-често в метеорити. Учените са изследвали метеорита и са открили следи от минерал, който все още не сме намирали на Земята или в космоса. Констатациите им са представени на годишната среща на метеоритното дружество в Москва.

Минералът e образуван при изключително високи температури от над 1000 градуса по Целзий, от отделянето на сулфидна течност, богата на желязо и хром, от метала, богат на желязо и съставляващ 98% от метеорита. Екипът открил само изключително малки фрагменти от уакитит, приблизително 5 микрометра, което е по-малко от една трета от дебелината на човешки косъм.

Предвид изключително малката извадка, геолозите не са били в състояние да характеризират напълно физическите свойства на уакитита. Докато в някои публикации се твърди, че новооткритият минерал е по-твърд от диаманта, изследователският екип обяви, че това не е вярно. Уакитита се намира между 9 и 10 по скалата на Mohs за твърдост, докато диамантът категорично отговаря на 10 по същата скала, с други думи е най-твърдия минерал на Земята.

Публикувано в списание Forbes

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини