15 °C

След огнената стихия в Гърция: десетки потресаващи истории и един въпрос

Огнената стихия е овладяна, но кошмарът продължава: изпод пепелта изплува трагедията на десетките хора, загинали при унищожителните пожари край Атина. Гърците още са в шок, но съвсем скоро ще започнат да задават въпроси.

"Статистиките не кървят. Важни са детайлите" - писателят Артур Кьостлер пише тези две изречения в памет на милионите жертви на тоталитарните режими през 20 век, като в същия текст обяснява: „Куче, прегазено от автомобил, разтърсва емоционалното ни равновесие и дори храносмилането ни, докато [статистиката за] един милион убити евреи предизвиква само леко неразположение".

В статия по повод опустошителните пожари в Гърция балканският специалист на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Михаел Мартенс твърди, че именно тази известна сентенция на Кьостлер е много добра илюстрация на онова, което излъчват от вчера гръцките телевизионни канали:

Ужасът продължава

„Горските пожари са погасени или под контрол, непосредствената опасност отмина. Но ужасът продължава. Спасителните екипи ровят по цял ден в пепелищата на курорта Мати и на другите селища, които в понеделник бяха унищожени от огнената стихия. И в руините отново и отново се натъкват на овъглените трупове на хора, които са били изненадани от пламъците.

В Атина се разказват потресаващи истории. Например за онова 13-годишно момиче, втурнало се да бяга от огъня, който вече бил подпалил дрехите му. Детето намерило смъртта си, падайки по една урва. Един от спасителите пък разказва за автомобил, в който открил два овъглени трупа на хора на средна възраст, които държали раници. Но като се вгледал, разбрал, че „раниците" всъщност са трупчетата на две деца, които в последните минути от живота си са се вкопчили в своите родители. Десетки подобни истории се разказват в района на катастрофата. И затова няма да е учудващо, ако в тези дни и нощи, в които статистиката се превръща в детайли, все повече гърци са преследвани от кошмари", пише Михаел Мартенс.

Кореспондентът на ДВ в Атина Флориан Шмиц също смята, че емоциите в Гърция са достигнали точката на кипене, което със сигурност няма да остане без политически последствия. В своя репортаж той между другото пише:

„От утре започва анализът на причините. Ясно засега е едно: тежкото засушаване и температурите около 40-те градуса бяха създали идеални предпоставки за пожарите. А след като силните ветрове подхраниха пламъците, огънят се разпространи толкова бързо, че за спасителните екипи беше почти невъзможно да предотвратят най-лошото. Много хора подозират подпалвачество, което не би било нищо ново. Не само в Гърция - в страни като Италия, Испания или Португалия също нерядко има случаи на умишлени палежи в защитени територии с цел да се усвоят парцели за строителство. Възможно е пожарите край Атина да са предизвикани и от нечия небрежност. Но засега това са само предположения.

"Божие наказание"

Единствено православният епископ Амвросий от Калаврита още в понеделник знаеше кой е отговорен за катастрофата: според него пожарите били Божие наказание за премиера-атеист Алексис Ципрас. Много гърци го осъдиха с необичайна острота заради това обвинение. Дори самата църква се дистанцира от Амвросий, а един млад духовник заяви публично, че епископът „най-сетне трябва да си затвори устата".

Ако оставим настрана „прозренията" на Амвросий, в момента всички са се съсредоточили върху справянето с кризата. Лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис, който обикновено не пропуска възможност да дискредитира Ципрас, засега се въздържа от критики. Траурни церемонии, срещи с пострадалите и с доброволците: след многобройните изгубени политически битки, сега Мицотакис се бори за народната любов. Защото догодина идват парламентарни избори. А опонентите на сегашния премиер дори се надяват на предсрочни избори.

Един закон може и да ги доближи до тази цел. Ръководителят на гръцките пожарникари-доброволци Никос Сахинидис отправи тежки обвинения срещу правителството. Неговата организация е специализирана в потушаването на горски пожари. Но един закон от 2014 година забранява на доброволната пожарна да погасява пожари по своя инициатива. Борбата с огъня, според този закон, е работа на професионалната противопожарна охрана. А поради кризата тя страда от хроничен недостиг на хора. Сахинидис твърди, че с помощта на опитните доброволци катастрофата нямаше да достигне тези измерения.

Ципрас е под натиск

Вярно, че този закон бе приет от правителството на предшественика на Ципрас - съпартиеца на Мицотакис Антонис Самарас. Но въпреки това скандалът може да засегне сегашния премиер. През август приключва кредитната програма за Гърция и Ципрас полага всички усилия да представи този факт като свой успех. В същото време обаче повечето гърци така и не усещат резултатите от колебливия икономически растеж. Мнозина критикуват Ципрас и заради споразумението за името на Македония. Обвиняват го, че този компромис е за сметка на гръцката история и против волята на народа.

Накратко: обществената атмосфера е буреносна, а емоциите тежат повече от фактите. През следващите дни ще видим как политиката ще реагира на катастрофата. Сигурно обаче е едно: Гърция се намира в перманентна предизборна борба, а пожарите със сигурност ще имат и политически епилог.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
20 окт 2019
Последни новини