-3 °C

След огнената стихия в Гърция: десетки потресаващи истории и един въпрос

Огнената стихия е овладяна, но кошмарът продължава: изпод пепелта изплува трагедията на десетките хора, загинали при унищожителните пожари край Атина. Гърците още са в шок, но съвсем скоро ще започнат да задават въпроси.

"Статистиките не кървят. Важни са детайлите" - писателят Артур Кьостлер пише тези две изречения в памет на милионите жертви на тоталитарните режими през 20 век, като в същия текст обяснява: „Куче, прегазено от автомобил, разтърсва емоционалното ни равновесие и дори храносмилането ни, докато [статистиката за] един милион убити евреи предизвиква само леко неразположение".

В статия по повод опустошителните пожари в Гърция балканският специалист на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Михаел Мартенс твърди, че именно тази известна сентенция на Кьостлер е много добра илюстрация на онова, което излъчват от вчера гръцките телевизионни канали:

Ужасът продължава

„Горските пожари са погасени или под контрол, непосредствената опасност отмина. Но ужасът продължава. Спасителните екипи ровят по цял ден в пепелищата на курорта Мати и на другите селища, които в понеделник бяха унищожени от огнената стихия. И в руините отново и отново се натъкват на овъглените трупове на хора, които са били изненадани от пламъците.

В Атина се разказват потресаващи истории. Например за онова 13-годишно момиче, втурнало се да бяга от огъня, който вече бил подпалил дрехите му. Детето намерило смъртта си, падайки по една урва. Един от спасителите пък разказва за автомобил, в който открил два овъглени трупа на хора на средна възраст, които държали раници. Но като се вгледал, разбрал, че „раниците" всъщност са трупчетата на две деца, които в последните минути от живота си са се вкопчили в своите родители. Десетки подобни истории се разказват в района на катастрофата. И затова няма да е учудващо, ако в тези дни и нощи, в които статистиката се превръща в детайли, все повече гърци са преследвани от кошмари", пише Михаел Мартенс.

Кореспондентът на ДВ в Атина Флориан Шмиц също смята, че емоциите в Гърция са достигнали точката на кипене, което със сигурност няма да остане без политически последствия. В своя репортаж той между другото пише:

„От утре започва анализът на причините. Ясно засега е едно: тежкото засушаване и температурите около 40-те градуса бяха създали идеални предпоставки за пожарите. А след като силните ветрове подхраниха пламъците, огънят се разпространи толкова бързо, че за спасителните екипи беше почти невъзможно да предотвратят най-лошото. Много хора подозират подпалвачество, което не би било нищо ново. Не само в Гърция - в страни като Италия, Испания или Португалия също нерядко има случаи на умишлени палежи в защитени територии с цел да се усвоят парцели за строителство. Възможно е пожарите край Атина да са предизвикани и от нечия небрежност. Но засега това са само предположения.

"Божие наказание"

Единствено православният епископ Амвросий от Калаврита още в понеделник знаеше кой е отговорен за катастрофата: според него пожарите били Божие наказание за премиера-атеист Алексис Ципрас. Много гърци го осъдиха с необичайна острота заради това обвинение. Дори самата църква се дистанцира от Амвросий, а един млад духовник заяви публично, че епископът „най-сетне трябва да си затвори устата".

Ако оставим настрана „прозренията" на Амвросий, в момента всички са се съсредоточили върху справянето с кризата. Лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис, който обикновено не пропуска възможност да дискредитира Ципрас, засега се въздържа от критики. Траурни церемонии, срещи с пострадалите и с доброволците: след многобройните изгубени политически битки, сега Мицотакис се бори за народната любов. Защото догодина идват парламентарни избори. А опонентите на сегашния премиер дори се надяват на предсрочни избори.

Един закон може и да ги доближи до тази цел. Ръководителят на гръцките пожарникари-доброволци Никос Сахинидис отправи тежки обвинения срещу правителството. Неговата организация е специализирана в потушаването на горски пожари. Но един закон от 2014 година забранява на доброволната пожарна да погасява пожари по своя инициатива. Борбата с огъня, според този закон, е работа на професионалната противопожарна охрана. А поради кризата тя страда от хроничен недостиг на хора. Сахинидис твърди, че с помощта на опитните доброволци катастрофата нямаше да достигне тези измерения.

Ципрас е под натиск

Вярно, че този закон бе приет от правителството на предшественика на Ципрас - съпартиеца на Мицотакис Антонис Самарас. Но въпреки това скандалът може да засегне сегашния премиер. През август приключва кредитната програма за Гърция и Ципрас полага всички усилия да представи този факт като свой успех. В същото време обаче повечето гърци така и не усещат резултатите от колебливия икономически растеж. Мнозина критикуват Ципрас и заради споразумението за името на Македония. Обвиняват го, че този компромис е за сметка на гръцката история и против волята на народа.

Накратко: обществената атмосфера е буреносна, а емоциите тежат повече от фактите. През следващите дни ще видим как политиката ще реагира на катастрофата. Сигурно обаче е едно: Гърция се намира в перманентна предизборна борба, а пожарите със сигурност ще имат и политически епилог.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини