12 °C

След огнената стихия в Гърция: десетки потресаващи истории и един въпрос

Огнената стихия е овладяна, но кошмарът продължава: изпод пепелта изплува трагедията на десетките хора, загинали при унищожителните пожари край Атина. Гърците още са в шок, но съвсем скоро ще започнат да задават въпроси.

"Статистиките не кървят. Важни са детайлите" - писателят Артур Кьостлер пише тези две изречения в памет на милионите жертви на тоталитарните режими през 20 век, като в същия текст обяснява: „Куче, прегазено от автомобил, разтърсва емоционалното ни равновесие и дори храносмилането ни, докато [статистиката за] един милион убити евреи предизвиква само леко неразположение".

В статия по повод опустошителните пожари в Гърция балканският специалист на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Михаел Мартенс твърди, че именно тази известна сентенция на Кьостлер е много добра илюстрация на онова, което излъчват от вчера гръцките телевизионни канали:

Ужасът продължава

„Горските пожари са погасени или под контрол, непосредствената опасност отмина. Но ужасът продължава. Спасителните екипи ровят по цял ден в пепелищата на курорта Мати и на другите селища, които в понеделник бяха унищожени от огнената стихия. И в руините отново и отново се натъкват на овъглените трупове на хора, които са били изненадани от пламъците.

В Атина се разказват потресаващи истории. Например за онова 13-годишно момиче, втурнало се да бяга от огъня, който вече бил подпалил дрехите му. Детето намерило смъртта си, падайки по една урва. Един от спасителите пък разказва за автомобил, в който открил два овъглени трупа на хора на средна възраст, които държали раници. Но като се вгледал, разбрал, че „раниците" всъщност са трупчетата на две деца, които в последните минути от живота си са се вкопчили в своите родители. Десетки подобни истории се разказват в района на катастрофата. И затова няма да е учудващо, ако в тези дни и нощи, в които статистиката се превръща в детайли, все повече гърци са преследвани от кошмари", пише Михаел Мартенс.

Кореспондентът на ДВ в Атина Флориан Шмиц също смята, че емоциите в Гърция са достигнали точката на кипене, което със сигурност няма да остане без политически последствия. В своя репортаж той между другото пише:

„От утре започва анализът на причините. Ясно засега е едно: тежкото засушаване и температурите около 40-те градуса бяха създали идеални предпоставки за пожарите. А след като силните ветрове подхраниха пламъците, огънят се разпространи толкова бързо, че за спасителните екипи беше почти невъзможно да предотвратят най-лошото. Много хора подозират подпалвачество, което не би било нищо ново. Не само в Гърция - в страни като Италия, Испания или Португалия също нерядко има случаи на умишлени палежи в защитени територии с цел да се усвоят парцели за строителство. Възможно е пожарите край Атина да са предизвикани и от нечия небрежност. Но засега това са само предположения.

"Божие наказание"

Единствено православният епископ Амвросий от Калаврита още в понеделник знаеше кой е отговорен за катастрофата: според него пожарите били Божие наказание за премиера-атеист Алексис Ципрас. Много гърци го осъдиха с необичайна острота заради това обвинение. Дори самата църква се дистанцира от Амвросий, а един млад духовник заяви публично, че епископът „най-сетне трябва да си затвори устата".

Ако оставим настрана „прозренията" на Амвросий, в момента всички са се съсредоточили върху справянето с кризата. Лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис, който обикновено не пропуска възможност да дискредитира Ципрас, засега се въздържа от критики. Траурни церемонии, срещи с пострадалите и с доброволците: след многобройните изгубени политически битки, сега Мицотакис се бори за народната любов. Защото догодина идват парламентарни избори. А опонентите на сегашния премиер дори се надяват на предсрочни избори.

Един закон може и да ги доближи до тази цел. Ръководителят на гръцките пожарникари-доброволци Никос Сахинидис отправи тежки обвинения срещу правителството. Неговата организация е специализирана в потушаването на горски пожари. Но един закон от 2014 година забранява на доброволната пожарна да погасява пожари по своя инициатива. Борбата с огъня, според този закон, е работа на професионалната противопожарна охрана. А поради кризата тя страда от хроничен недостиг на хора. Сахинидис твърди, че с помощта на опитните доброволци катастрофата нямаше да достигне тези измерения.

Ципрас е под натиск

Вярно, че този закон бе приет от правителството на предшественика на Ципрас - съпартиеца на Мицотакис Антонис Самарас. Но въпреки това скандалът може да засегне сегашния премиер. През август приключва кредитната програма за Гърция и Ципрас полага всички усилия да представи този факт като свой успех. В същото време обаче повечето гърци така и не усещат резултатите от колебливия икономически растеж. Мнозина критикуват Ципрас и заради споразумението за името на Македония. Обвиняват го, че този компромис е за сметка на гръцката история и против волята на народа.

Накратко: обществената атмосфера е буреносна, а емоциите тежат повече от фактите. През следващите дни ще видим как политиката ще реагира на катастрофата. Сигурно обаче е едно: Гърция се намира в перманентна предизборна борба, а пожарите със сигурност ще имат и политически епилог.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини