23 °C

Анонимни сигнали за агресивни кучета не се приемат

За агресивни кучета гражданите могат да подадат сигнали за неутрализирането им по телефон, писмено и по имейл, но анонимни сигнали не се обработват. До този момент в общината е постъпил само един сигнал за опасно куче от 24 ноември 2017 година.

Проблемът със скитащите по улиците на Първомай кучета не е отскоро и няма да бъде решен в обозримо бъдеще. За повечето четириноги се знае, че не са агресивни, но опасността идва от това, че разнасят отпадъци и не е сигурно дали пренасят зарази.

Общината Първомай се грижи за този проблем чрез прилагане на Наредба за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета – домашни любимци и овладяване на безстопанствените кучета на от ноември 2012 г. Има и специална Програма.

Според Наредбата „Безстопанствените кучета се настаняват от Кмета на общината и организациите за животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в чиито устави е предвидена дейност за защита на животните, в приюти...“

Община Първомай трябва да има сключен договор с такава организация или фирма, но няма. Обяснението е, че няма кандидати. Затова при получаване на писмен или устен сигнал от страна на гражданин се обръща към Общинско предприятие Зооветеринарен комплекс – гр. Стара Загора.

Следващите действия са залавяне на безстопанствените кучета, кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и маркировка. По Закон след което кучетата се връщат на същото място. За последно това се е случвало през декември 2017 година.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Из
  изводи
  7 0
  12:03, 30 юли 2018
  Мерси за статията. Доколкото разбрах:
  1. Повечето кучета май не са агресивни, ама кой знае.. , а разнасят и зарази. Пък който реши да се разхожда из града, да се прекръсти три пъти да го срещнат от тези, дето са по-малко агресивни и да са по-малко накуп, че те вече се разхождат на групи. Особено вечер.
  2. Ако на някой все пак му прекипи и реши да се жалва по установения ред, няма смисъл, защото Общината не е слкючила договор с приют и няма да махне кучето от тротоара, а само ще сигнализира в Стара Загора за обезпаразитяване и пускане пак на тротоара от точката на вземане.
  Извод: няма смисъл да се жалваме за скитащи кучета, защото без договор с приют ще ги хванат, кастрират и пуснат. Трябва да се иска общината да сключи договор с приют, за да могат скитащите кучета да бъдат хванати и настанени, с което ще бъдат изведени от градската среда, където трябва да се разхождат само обезопасени от стопаните им любимци.
 • 2
  Пъ
  Първомай
  1 -1
  13:17, 30 юли 2018

  Почти всичко е така, с това уточнение, че общината не сключва договори с приюти, а с фирми, които обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и връщат кучетата по места. Не само нашата община, а всички. Ако не са агресивни кучетата се връщат там откъдето са взети... А колко струва това...

  • ??
   ???
   2 0
   18:00, 30 юли 2018
   Тези на снимката и трите изглеждат доста способни да нахапят някой, който си харесат, т. е. са потенциално опасни, както и повечето разхождащи се из града. Като гледам двете нямат следи някоий да ги е улавял, ваксинирал, слагал каишка, както се изисква, а третото (жълтото) най-вероятно е домашно … Трябва ли улавянето им, да става само по сигнал? Наредбата ли ни е калпава или зле се интерпретира? И дали са наистина безстопанствени или собствениците им са ги пуснали да се поразходят?
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  1 0
  14:09, 30 юли 2018
  Яваааа и за ко ни съ приемат анонимни сигнали щот сигурно служителите в общинътъ ги мързи. Яз от тая статия разбрах чи едва ли ние ако подам анонимен сигнал и някое куче не се окаже агресивно жъ накърня кучешките му права. Яваааа колко димукратична общинъ сме само секи кръде влачи кучятата апят и никой ни приема анонимни сигнали яваааааа ей тва е кметь ей тва е общинъ утре и на работа няма да ходят а кметя жъ чака някой да подаде сигнал чи служителите ни ходят на рабута явааа
 • 4
  Па
  параграф 22
  1 0
  16:21, 30 юли 2018
  Нещо не си прав ми се струва. Горе пише, че според наредбата трябва да се сключи договор с фирма, която улавя и настанява кучетата в приюти. Недопустимо е да се оставят по улиците. Трябва да се публикува по-обширен цитат от наредбата, за да се изясни въпроса.
 • 5
  Он
  Онуфри
  1 0
  16:20, 31 юли 2018
  Накрая хората сами ще си решат проблема и след това някакви природозащитници ще мрънкат, но така е в живота, когато няма правила!
 • 6
  Ощ
  още
  3 0
  17:27, 31 юли 2018
  и пред старата поща има глутница. сутрин преследват шивачките до работните им места, но ако носят банички, става много опасно за тях...
 • 7
  Ре
  решение
  4 0
  20:57, 31 юли 2018
  Веднага трябва да се промени наредбата на общината - да няма нужда да се пускат сигнали, а да бъде задължение на общината появили се свободно движещи се кучета веднага да се залавят и настаняват в приют. Ако се окаже, че кучетата са домашни - солена глоба. Как може така да се тормозят хората в 21 век?!?

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини