3 °C

Анонимни сигнали за агресивни кучета не се приемат

За агресивни кучета гражданите могат да подадат сигнали за неутрализирането им по телефон, писмено и по имейл, но анонимни сигнали не се обработват. До този момент в общината е постъпил само един сигнал за опасно куче от 24 ноември 2017 година.

Проблемът със скитащите по улиците на Първомай кучета не е отскоро и няма да бъде решен в обозримо бъдеще. За повечето четириноги се знае, че не са агресивни, но опасността идва от това, че разнасят отпадъци и не е сигурно дали пренасят зарази.

Общината Първомай се грижи за този проблем чрез прилагане на Наредба за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета – домашни любимци и овладяване на безстопанствените кучета на от ноември 2012 г. Има и специална Програма.

Според Наредбата „Безстопанствените кучета се настаняват от Кмета на общината и организациите за животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в чиито устави е предвидена дейност за защита на животните, в приюти...“

Община Първомай трябва да има сключен договор с такава организация или фирма, но няма. Обяснението е, че няма кандидати. Затова при получаване на писмен или устен сигнал от страна на гражданин се обръща към Общинско предприятие Зооветеринарен комплекс – гр. Стара Загора.

Следващите действия са залавяне на безстопанствените кучета, кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и маркировка. По Закон след което кучетата се връщат на същото място. За последно това се е случвало през декември 2017 година.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Из
  изводи
  7 0
  12:03, 30 юли 2018
  Мерси за статията. Доколкото разбрах:
  1. Повечето кучета май не са агресивни, ама кой знае.. , а разнасят и зарази. Пък който реши да се разхожда из града, да се прекръсти три пъти да го срещнат от тези, дето са по-малко агресивни и да са по-малко накуп, че те вече се разхождат на групи. Особено вечер.
  2. Ако на някой все пак му прекипи и реши да се жалва по установения ред, няма смисъл, защото Общината не е слкючила договор с приют и няма да махне кучето от тротоара, а само ще сигнализира в Стара Загора за обезпаразитяване и пускане пак на тротоара от точката на вземане.
  Извод: няма смисъл да се жалваме за скитащи кучета, защото без договор с приют ще ги хванат, кастрират и пуснат. Трябва да се иска общината да сключи договор с приют, за да могат скитащите кучета да бъдат хванати и настанени, с което ще бъдат изведени от градската среда, където трябва да се разхождат само обезопасени от стопаните им любимци.
 • 2
  Пъ
  Първомай
  1 -1
  13:17, 30 юли 2018

  Почти всичко е така, с това уточнение, че общината не сключва договори с приюти, а с фирми, които обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и връщат кучетата по места. Не само нашата община, а всички. Ако не са агресивни кучетата се връщат там откъдето са взети... А колко струва това...

  • ??
   ???
   2 0
   18:00, 30 юли 2018
   Тези на снимката и трите изглеждат доста способни да нахапят някой, който си харесат, т. е. са потенциално опасни, както и повечето разхождащи се из града. Като гледам двете нямат следи някоий да ги е улавял, ваксинирал, слагал каишка, както се изисква, а третото (жълтото) най-вероятно е домашно … Трябва ли улавянето им, да става само по сигнал? Наредбата ли ни е калпава или зле се интерпретира? И дали са наистина безстопанствени или собствениците им са ги пуснали да се поразходят?
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  1 0
  14:09, 30 юли 2018
  Яваааа и за ко ни съ приемат анонимни сигнали щот сигурно служителите в общинътъ ги мързи. Яз от тая статия разбрах чи едва ли ние ако подам анонимен сигнал и някое куче не се окаже агресивно жъ накърня кучешките му права. Яваааа колко димукратична общинъ сме само секи кръде влачи кучятата апят и никой ни приема анонимни сигнали яваааааа ей тва е кметь ей тва е общинъ утре и на работа няма да ходят а кметя жъ чака някой да подаде сигнал чи служителите ни ходят на рабута явааа
 • 4
  Па
  параграф 22
  1 0
  16:21, 30 юли 2018
  Нещо не си прав ми се струва. Горе пише, че според наредбата трябва да се сключи договор с фирма, която улавя и настанява кучетата в приюти. Недопустимо е да се оставят по улиците. Трябва да се публикува по-обширен цитат от наредбата, за да се изясни въпроса.
 • 5
  Он
  Онуфри
  1 0
  16:20, 31 юли 2018
  Накрая хората сами ще си решат проблема и след това някакви природозащитници ще мрънкат, но така е в живота, когато няма правила!
 • 6
  Ощ
  още
  3 0
  17:27, 31 юли 2018
  и пред старата поща има глутница. сутрин преследват шивачките до работните им места, но ако носят банички, става много опасно за тях...
 • 7
  Ре
  решение
  4 0
  20:57, 31 юли 2018
  Веднага трябва да се промени наредбата на общината - да няма нужда да се пускат сигнали, а да бъде задължение на общината появили се свободно движещи се кучета веднага да се залавят и настаняват в приют. Ако се окаже, че кучетата са домашни - солена глоба. Как може така да се тормозят хората в 21 век?!?

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини