22 °C

Анонимни сигнали за агресивни кучета не се приемат

За агресивни кучета гражданите могат да подадат сигнали за неутрализирането им по телефон, писмено и по имейл, но анонимни сигнали не се обработват. До този момент в общината е постъпил само един сигнал за опасно куче от 24 ноември 2017 година.

Проблемът със скитащите по улиците на Първомай кучета не е отскоро и няма да бъде решен в обозримо бъдеще. За повечето четириноги се знае, че не са агресивни, но опасността идва от това, че разнасят отпадъци и не е сигурно дали пренасят зарази.

Общината Първомай се грижи за този проблем чрез прилагане на Наредба за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета – домашни любимци и овладяване на безстопанствените кучета на от ноември 2012 г. Има и специална Програма.

Според Наредбата „Безстопанствените кучета се настаняват от Кмета на общината и организациите за животните, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в чиито устави е предвидена дейност за защита на животните, в приюти...“

Община Първомай трябва да има сключен договор с такава организация или фирма, но няма. Обяснението е, че няма кандидати. Затова при получаване на писмен или устен сигнал от страна на гражданин се обръща към Общинско предприятие Зооветеринарен комплекс – гр. Стара Загора.

Следващите действия са залавяне на безстопанствените кучета, кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс и маркировка. По Закон след което кучетата се връщат на същото място. За последно това се е случвало през декември 2017 година.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Из
  изводи
  7 0
  12:03, 30 юли 2018
  Мерси за статията. Доколкото разбрах:
  1. Повечето кучета май не са агресивни, ама кой знае.. , а разнасят и зарази. Пък който реши да се разхожда из града, да се прекръсти три пъти да го срещнат от тези, дето са по-малко агресивни и да са по-малко накуп, че те вече се разхождат на групи. Особено вечер.
  2. Ако на някой все пак му прекипи и реши да се жалва по установения ред, няма смисъл, защото Общината не е слкючила договор с приют и няма да махне кучето от тротоара, а само ще сигнализира в Стара Загора за обезпаразитяване и пускане пак на тротоара от точката на вземане.
  Извод: няма смисъл да се жалваме за скитащи кучета, защото без договор с приют ще ги хванат, кастрират и пуснат. Трябва да се иска общината да сключи договор с приют, за да могат скитащите кучета да бъдат хванати и настанени, с което ще бъдат изведени от градската среда, където трябва да се разхождат само обезопасени от стопаните им любимци.
 • 2
  Пъ
  Първомай
  1 -1
  13:17, 30 юли 2018

  Почти всичко е така, с това уточнение, че общината не сключва договори с приюти, а с фирми, които обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и връщат кучетата по места. Не само нашата община, а всички. Ако не са агресивни кучетата се връщат там откъдето са взети... А колко струва това...

  • ??
   ???
   2 0
   18:00, 30 юли 2018
   Тези на снимката и трите изглеждат доста способни да нахапят някой, който си харесат, т. е. са потенциално опасни, както и повечето разхождащи се из града. Като гледам двете нямат следи някоий да ги е улавял, ваксинирал, слагал каишка, както се изисква, а третото (жълтото) най-вероятно е домашно … Трябва ли улавянето им, да става само по сигнал? Наредбата ли ни е калпава или зле се интерпретира? И дали са наистина безстопанствени или собствениците им са ги пуснали да се поразходят?
 • 3
  Пи
  ПИТАГОР
  1 0
  14:09, 30 юли 2018
  Яваааа и за ко ни съ приемат анонимни сигнали щот сигурно служителите в общинътъ ги мързи. Яз от тая статия разбрах чи едва ли ние ако подам анонимен сигнал и някое куче не се окаже агресивно жъ накърня кучешките му права. Яваааа колко димукратична общинъ сме само секи кръде влачи кучятата апят и никой ни приема анонимни сигнали яваааааа ей тва е кметь ей тва е общинъ утре и на работа няма да ходят а кметя жъ чака някой да подаде сигнал чи служителите ни ходят на рабута явааа
 • 4
  Па
  параграф 22
  1 0
  16:21, 30 юли 2018
  Нещо не си прав ми се струва. Горе пише, че според наредбата трябва да се сключи договор с фирма, която улавя и настанява кучетата в приюти. Недопустимо е да се оставят по улиците. Трябва да се публикува по-обширен цитат от наредбата, за да се изясни въпроса.
 • 5
  Он
  Онуфри
  1 0
  16:20, 31 юли 2018
  Накрая хората сами ще си решат проблема и след това някакви природозащитници ще мрънкат, но така е в живота, когато няма правила!
 • 6
  Ощ
  още
  3 0
  17:27, 31 юли 2018
  и пред старата поща има глутница. сутрин преследват шивачките до работните им места, но ако носят банички, става много опасно за тях...
 • 7
  Ре
  решение
  4 0
  20:57, 31 юли 2018
  Веднага трябва да се промени наредбата на общината - да няма нужда да се пускат сигнали, а да бъде задължение на общината появили се свободно движещи се кучета веднага да се залавят и настаняват в приют. Ако се окаже, че кучетата са домашни - солена глоба. Как може така да се тормозят хората в 21 век?!?

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
13 юли 2020
Последни новини